Přejít k hlavnímu obsahu

Contract jail v G2 Esports? Nemohl jsem odejít, svěřil se Jankos

22. 1. 2023 | 17:20 League of Legends Komentář
Nechybělo moc a letošní sezóna LEC mohla být první od roku 2023, ve které by se neukázal polský jungler Marcin „Jankos“ Jankowski. Nakonec se ale kupec našel, Jankos momentálně reprezentuje Team Heretics a má za sebou první úspěšný zápas v LEC. Po něm se vyjádřil ke své situaci na konci loňského roku. „Ne, že bych nemohl najít tým, možná jsem jen jeden nemohl opustit,“ naznačoval Jankowski.
Marcin "Jankos" Jankowski
Marcin "Jankos" Jankowski
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

Pět let byl Marcin „Jankos“ Jankowski spojen s G2 Esports. Několikrát s organizací ovládl LEC, v roce 2019 dokonce vyhrál velký mezinárodní turnaj MSI a na světovém šampionátu se dostal do samotného finále. Po neuspokojivé loňské sezóně se ale na ocitl na lavičce a začalo hledání týmu. A s ním problémy.

„V offseason mi létala hlavou spousta myšlenek, jednou z nich bylo to, že bych v zimním a jarním splitu nehrál a pouze streamoval,“ říkal polský jungler po úvodním zápase LEC. „Bylo tam více důvodů... ne, že bych nemohl najít tým, možná jsem jen jeden nemohl opustit,“ usmíval se Jankowski a nepřímo tak znovu potvrdil nešťastnou situaci z konce svého působení v G2.

Obří buyout

Jedna z největších legend nejvyšší soutěže se na konci roku 2022 ocitla mimo plány týmu G2 a bylo jasné, že v další sezóně nebude v dresu organizace pokračovat. Začalo hledání nového angažmá. Jenže mělo jeden velký háček.

Jankos byl i nadále upsán G2. A celek se ho nehodlal jen tak vzdát. Dostat se ven se zdálo nemožné. Jankos dokonce zvažoval full-time streamování, několikrát se k situaci vyjádřil a naznačoval, že je držen v tzv. contract jailu. Buyout polského junglera měl být vysoký a žádná z organizací si jej neměla dovolit. „Nejdřív byla částka mnohem vyšší než 800 tisíc euro, následně byla znížena a byla jen o trochu větší,“ nechal se slyšet jeden z nejúspěšnějších evropských hráčů. „Týmy už nové hráče nehledají, nejsem v dobré pozici,“ dodal Jankos na svém streamu začátku loňského listopadu.

I přes nepříznivé podmínky si ale Jankos našel nový domov. V roce 2023 reprezentuje Team Heretics, mančaft, jenž zažívá svou premiéru v LEC a má za sebou první úspěšný špíl, když porazil Astralis.

Trend v G2

Jankos nebyl prvním hráčem, který se v G2 potýkal s podobnými problémy. Nespokojení s chováním organizace byli v minulosti také další z legend - Luka „Perkz“ Perković, Martin „Wunder“ Hansen či Mihael „Mikyx“ Mehle.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).