Přejít k hlavnímu obsahu

Vitality dostanou pokutu. Perkz si do zápasu s Fnatic zvolil zakázanou runu

23. 1. 2023 | 17:00 League of Legends Kauza
Poněkud netradiční situace byla řešena hned v úvodní den ligy LEC, který přilákal statisíce diváků. Konkrétně poslední zápas mezi Vitality a Fnatic. Ukázalo se totiž, že chorvatská hvězda si vybrala na profesionální scéně zakázanou runu.
Perkz si vybral zakázanou runu do kompetitivního zápasu
Perkz si vybral zakázanou runu do kompetitivního zápasu
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

Onen okamžik nastal ve výběru šampiona. Hvězda týmu Vitality, Luka „Perkz“ Perković, si totiž zvolila jako šampiona Ryze, modrého mága. To by samo o sobě samozřejmě takovým problémem nebylo. Když si ovšem chorvatský midlaner vybíral runy, zaklikl Waterwalking, což je na kompetitivní scéně zapovězeno. Proč?

Runa je v kombinaci s tímto šampionem zabugovaná, a to více než 10 měsíců. Riot chybu stále neopravil a místo toho ji mezi nejlepšími hráči zakázal.

Na tuto skutečnost upozornil Maximilian Peter Schmidt, ředitel LoL Esports v Evropě, který současně prohlásil: „Náš tým Competitive Operations vyhodnotil, že Perkz nezískal prostřednictvím runy významnou výhodu. Vitality bude pokutována v souladu s předchozím precedentem.“ Před několika dny totiž ta samá situace nastala v polské Ultralize.

Ryze získává manu na základě svého AP a to ovlivňuje jeho aktuální i maximální manu. Ztráta AP nicméně nesnižuje aktuální manu, pouze maximum. Může přijít o všechnu manu, ale s Waterwalking runou lze chodit do/ven z řeky a permanentně manu regenerovat. Bug technicky funguje s čímkoli, co dočasně dává AP, ale Waterwalking je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak jej několikrát spustit pro nekonečnou manu.

Vitality a Perkz hru nakonec vyhráli, bug ovšem nebyl v zápase proti Fnatic rozhodujícím faktorem.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.