Přejít k hlavnímu obsahu

NEOFRAG přepisuje historii! Bude prvním Čechem v hlavní části legendárních Katowic

2. 2. 2023 | 22:39 Counter-Strike 2 Reportáž
Adam „NEOFRAG“ Zouhar je jediným českým hráčem, kterému můžeme fandit na Tier 1 scéně. Bývalý hráč SINNERS s OG postoupil loni na Major a nyní si může odškrtnout další velký milník. Se svým týmem totiž postoupil do hlavní části IEM Katowice, a to jako první Čech v historii!
OG na IEM Katowice
OG na IEM Katowice
Zdroj: OG Esports

První únorové dny patří play-in fázi jubilejního desátého turnaje IEM Katowice. Za celou dobu se ani jednou mezi účastníky neobjevila česká vlajka, protože Tomáš „oskar“ Šťastný nikdy neprošel online kvalifikací a Karel „sneix“ Pavlica se s kompletním CZ/SK týmem v Katovicích objevil na Global Challenge ještě před érou hlavního turnaje Intel Extreme Masters. Adam „NEOFRAG“ Zouhar tak v letošním roce všechny převýší.

Jeho tým OG obdržel na základě ESL World Rankingu pozvánku do předkola, kde bylo pro postup dále potřeba dvakrát zvítězit ze tří pokusů. Prvním oponentem evropské sestavy byl dánsko-rumunský tým Sprout, který byl odhodlaný se utkat na Infernu. Napínavý BO1 duel došel až do prodloužení, kde zaúřadovala palebná síla OG a především Shahar „flameZ“ Shushan dovedl 31 killy svůj tým k výhře 19:16.

Po několikahodinovém odpočinku uzavřeli OG středeční program soubojem proti fnatic, jednomu z dalších nejžhavějších aspirantů na postup. Tuto roli stvrdili výhrou úvodního Overpassu 16:11. NEOFRAG a jeho kolegové se však nenechali zahanbit a dominancí na Mirage srovnali sérii poměrem 16:6. Na rozhodující mapě Inferno povolili OG soupeři jen o dva body více a uvidíme je tedy v hlavní fázi, která startuje v sobotu.

Hlavní hvězdou byl opět flameZ, český střelec kraloval hlavně na Mirage. Hlavní snipeři naopak neměli na výsledek tak silný vliv a na jedné mapě dokonce nejvíce AWP killů nastřílel Freddy „KRIMZ“ Johansson

IEM Katowice 2023 s českým a slovenským komentářem
IEM Katowice 2023 s českým a slovenským komentářem
Foto: PLAYzone

Bez ztráty mapy to jako jediní do hlavní fáze dotáhli Ninjas in Pyjamas, Daniil „headtr1ck“ Valitov už v novém angažmá září. Vedle nich a OG si postup vybojovaly také týmy Cloud9 a BIG. Na dvanáct týmů s porážkou na kontě čekají čtvrteční a páteční zápasy, na jejichž konci poznáme čtyřlístek postupujících.

V hlavní části turnaje již čeká osm špičkových světových celků. Přímou pozvánku si vysloužili také MOUZ s Davidem „frozen“ Čerňanským. Skupinová fáze proběhne Double Elimination formátem, složení jednotlivých pavouků poznáme po dohrání předkola. NEOFRAG ani frozen tak zatím své soupeře neznají.

Svátek Counter-Striku vám na Twitch kanále PLAYzoneCZ přinášíme s českým a slovenským komentářem. Čtrnáct známých domácích hlasů a nadějí vás každodenním vysílání provede katovickým maratonem.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.