Přejít k hlavnímu obsahu

Před rokem jej nikdo nechtěl, nyní je dvojnásobným šampionem legendárního turnaje

13. 2. 2023 | 10:21 Counter-Strike 2 Příběh
Justin „jks“ Savage jako rodný Australan strávil většinu kariéry v oceánických týmech. Jeho první mezinárodní štace mnoho úspěchů nepřinesla, před půl rokem se však konečně našel.
Justin „jks“ Savage
Justin „jks“ Savage
Zdroj: HLTV.org (Josip Brtan)

Dnes již sedmadvacetiletý lurker byl před lety u australských začátků na mezinárodní scéně. Vše to začalo v dresu VOX Eminor na ESL One Cologne 2014 a ESL One Katowice 2015, více než čtyři roky pak byla oceánická jednička spojená s organizací Renegades. V jejích barvách odehrál Justin „jks“ Savage 811 map a vždy patřil mezi klíčové pilíře. Historický byl především postup do semifinále berlínského StarLadder Majoru v roce 2019. Celý tým spolu poté zamířil do 100 Thieves, kde se ale přestalo dařit a jks se rozhodl jít do světa.

Prvního Australana ve vyhlášeném žebříčku nejlepších dvaceti hráčů za uplynulý rok jej ulovili Complexity. První krok do neznáma přinesl jen dílčí úspěchy a po roce jks zatoužil se přestěhovat do Evropy. Nadále byl pod platnou smlouvou, ale majitel organizace Jason Lake nebránil prodeji. Zájemci však překvapivě nepřicházeli, a tak se špičkový lurker dostal do akce až jako stand-in FaZe Clanu. Na slavném turnaji v Katovicích zaskakoval za dva různé hráče, i přesto prokázal své kvality a pomohl FaZe získal cenný primát.

Bylo až k neuvěření, že i po tomhle představení si jks nemohl najít nový domov. Complexity jej podporovali jako hráče na lavičce a čekalo se další půlrok. Jeho služeb se nakonec rozhodli využít G2, které tehdy smetl v katovickém finále. První turnaje týmu nevyšly, nepostoupili na Major, ale v prosinci do sebe vše zacvaklo a od té doby jsou neporaženi. Po BLAST Premier World Final ovládli IEM Katowice 2023 a jks se stal prvním hráčem, který zde vyhrál dvakrát v řadě v jiném drese. A k tomu byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.