Přejít k hlavnímu obsahu

Slovenská hráčka je světovou královnou. Nominována byla na prestižní světovou cenu

13. 2. 2023 | 12:48 Counter-Strike 2 Reportáž
Katarína „Kat“ Vašková a hned vedle ní Ilya „m0NESY“ Osipov. To není žádná pohádka, ale nominace na cenu „Breakthrough of the year“. Nejen tím se však slovenská hráčka zaskvěla o uplynulém víkendu, protože nejdůležitější byl samotný turnaj ESL Impact Katowice. Na něm s týmem Nigma Galaxy prokázala neuvěřitelnou odolnost a ovládla čtvrtý velký turnaj v řadě.
Nigma Galaxy na ESL Impact Katowice
Nigma Galaxy na ESL Impact Katowice
Zdroj: HLTV.org

Katarína „Kat“ Vašková zažívá úžasnou etapu svého života. Na profesionální scénu prorazila ve svých 24 letech, ale za pouhý jeden rok stihla vyhrát vše, co se dalo, k čemuž ještě dokončila studium vysoké školy. Pro čtvrtý titul v řadě zamířila do Katowic, kde se ženský turnaj odehrál v pozadí proslulého IEM.

Slovensko-rusko-rumunská sestava postoupila až do finále, kde po velkém boji zdolala NAVI Javelins. Jak sami hráčky popisují, šlo o jejich největší cestu za titulem ze všech dosavadních. Kat a spol. tak ukázaly, že jsou skutečnými vládci. Vítězná série Nigma Galaxy už by se dala přirovnat k té, kterou zažívají G2.

Dokonalý rok však potvrzují nejen výsledky. Slovenská střelkyně totiž byla za své výkony v první sezóně na profesionální scéně oceněna také nominací na cenu hráče s nejvýraznějším přelomovým rokem v kariéře. Dostala se tak do společnosti hráčů z nejlepších týmů světa, jako jsou G2, Heroic, Vitality nebo MOUZ.

Ocenění „Breakthrough of the year“ si nakonec po zásluze vysloužil Ilya „m0NESY“ Osipov, jenž o den později celý katovický turnaj opanoval. Už jen zařazení do prestižní společnosti je pro Kat sladkou odměnou.

V letošním roce přitom nejde o první ocenění, o které slovenská hráčka usilovala. Při premiérovém ročníku udělování cen od HLTV.org byl její tým Nigma Galaxy zvolen nejlepším ženským celkem světa.

Vedle toho se však samotná Kat dostala také do popředí nejlepších hráček světa. Portál FemaleCS.com ji jmenoval 3. nejlepší střelkyní roku 2022. Snad bude tato sezóna ještě lepší, jestli to teda vůbec jde.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.