Přejít k hlavnímu obsahu

El Clásico světa Valorantu. Kdo ovládl sedmý střet nejúspěšnějších sestav historie?

21. 2. 2023 | 10:56 VALORANT Příběh
Největší turnaj historie je se dostává do své poloviny, ale už i tak nabídl senzační podívanou. Nechybělo ani El Clásico, souboj dvou špičkových sestav, které osud pokaždé na mezinárodní akci svede dohromady. Nyní se jednalo již o sedmý střet, který měl rozhodnout o nadvládě.
NRG vs. LOUD
NRG vs. LOUD
Zdroj: Riot Games

První mezinárodní turnaj roku 2022 patřil dvěma týmům, brazilským hrdinům LOUD a severoamerickým hvězdám OpTic Gaming. Prvně se tyhle našlapané sestavy potkaly v semifinále Masters v Reykjavíku, působivou výhru Brazilců však ve finále Severoameričané oplatili a zvítězili drtivě 3:0 na mapy. Další střet v Kodani vyšel lépe OpTic, vedení ve vzájemných zápasech ještě navýšili na mistrovství světa v Istanbulu.

LOUD se ale na VALORANT Champions zázračně vzpamatovali a osud oba týmy proti sobě postavil před branami velkého finále. Brazilští střelci se ale vrátili silnější, než kdy předtím, a poslali soupeře do spodního pavouka. Scénář byl ale už jasně předepsaný, grandfinále o světový primát totiž mělo opět stejné účastníky. LOUD potvrdili svou formu a kromě titulu mistrů světa vyrovnali skóre proti svým rivalům na 3:3.

S příchodem roku 2023 a nové tváře frančízovaného VALORANTu se jádro severoamerického týmu přesunulo pod NRG, Ardis „ardiis“ Svarenieks a Sam „s0m“ Oh nahradili hvězdy Jaccoba „yay“ Whiteakera a Jimmyho „Marved“ Nguyena. Organizace LOUD se mezi partnerské týmy dostala, ale sestava se neudržela kompletní. Bryana „pANcada“ Lunu a Gustava „Sacy“ Rossiho nahradily mladé talentované pušky Arthur „tuyz“ Vieira a Cauan „cauanzin“ Pereira, který je zároveň nejmladším hráčem celé Tier 1 scény.

Jádra týmů ale zůstala a rivalita pokračuje. Na první letošní mezinárodní akci se týmy opět setkaly, tentokrát se El Clásico konalo ve čtvrtfinále. Stejně jako tomu bylo v minulosti, i tentokrát se bylo na koukat. Několikahodinová BO3 série se rozhodovala až v prodloužení, velká bitva skončila ve prospěch LOUD 18:16. Domácí fanoušci šíleli a mistři světa prokázali svou nadvládu. Jestli se probojují do finále, se ale dozvíme až za několik dní. V cestě jim stojí korejská DRX, papírově nejsilnější soupeř, na kterého mohli narazit.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.