Přejít k hlavnímu obsahu

Olympiáda v esportu? Just Dance, šachy nebo laciné napodobeniny sportů

3. 3. 2023 | 13:19 Zajímavost
Patří esport na olympiádu? Tahle otázka koluje již několikátým rokem a jde stále o žhavé téma. Mezinárodní olympijský výbor už v roce 2018 podpořil jihokorejský turnaj ve StarCraftu, od té doby se ale ledy moc nepohly. Změnit se to mohlo letos díky Olympic Esports Series, ta je ale pro esportovou komunitu skoro až fiaskem. Výbor totiž vybral „e“ verze sportů, nikoliv esporty.
Olympic Esports Series
Olympic Esports Series
Zdroj: IOC

Olympic Esports Series je soutěžní sérií v devíti herních titulech přímo pod hlavičkou Mezinárodního olympijského výboru. Problém ale nastává u výběru her. Nejde totiž o esportové hry, ale o virtuální sporty.

Na existenci soutěže by nebylo nic špatného, kdyby organizátoři nemíchali esport tak, jak ho známe, s virtuálními alternativami klasických sportů. Podobná soutěž přitom dříve existovala pod názvem Olympic Virtual Series, což je mnohem přesnější pojmenování. Hlasitá kritika na sebe nenechala dlouho čekat.

Jestli esport chce být součástí olympijských her, nebo jen olympiáda potřebuje esport, to necháme na uvážení každého z vás. Jakékoliv spojení herního odvětví s věhlasnou sportovní akcí je určitě pozitivem, které krůček po krůčku přibližuje profesionální hraní mainstreamu. Letošní krok je ale krokem vedle.

Hodně kontroverzní je ale také volba některých soutěžních titulů. Motorsport v Gran Turismu, šachy na Chess.com, cyklistika ve Zwiftu nebo Just Dance jako zástupce tance jsou naprosto v pořádku. Ale například lukostřelba je zastoupena neznámou mobilní hrou a podobně je na tom baseball s titulem na konzole. Žádné co nejvěrnější kopie tradičních sportů, ale levné napodobeniny, které působí spíše neformálním dojmem.

Informace o kvalifikacích najdete na oficiálních stránkách. Všechny hry kromě taekwonda by měly být otevřené veřejnosti, tak neváhejte, a třeba si právě i vy zahrajete na takové menší „esportové olympiádě“.

Podporované sporty a tituly:

  • Baseball – WBSC eBASEBALL: Power Pros
  • Cyklistika – Zwift
  • Jachting – Virtual Regatta
  • Lukostřelba – Tic Tac Bow
  • Motorsport – Gran Turismo 7
  • Šachy – Chess.com
  • Taekwondo – Virtual Taekwondo
  • Tanec –  Just Dance
  • Tenis – Tennis Clash
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.