Přejít k hlavnímu obsahu

FIFA balíčky jsou ilegální gambling, rozhodl rakouský soud. Sony má platit

8. 3. 2023 | 14:08 EA SPORTS FC 24 Kauza
Rakouský soud v Hermagoru rozhodl o tom, že balíčky ve fotbalové hře FIFA porušují zákony o gamblingu. Žaloba byla podána jménem několika hráčů, kteří se domnívali, že systém je nespravedlivý a není v souladu s přísnými pravidly. Společnost Sony má poškozeným hráčům zaplatit celkem 7 500 Kč.
FIFA balíčky jsou ilegální gambling, rozhodl rakouský soud.
FIFA balíčky jsou ilegální gambling, rozhodl rakouský soud.
Zdroj: EA Sports (s povolením)

FIFA balíčky. Obří byznys, který ročně EA Sports vynáší desítky miliardy korun. Systém, ve kterém si hráči za reálné peníze zakoupí FIFA Points, jež následně vymění za balíčky s kartami, je často kritizovaný a nejednou byl i tématem soudního jednání. Jedno takové se odehrálo v Rakousku.

Pro portál gameswirtschaft.de se vyjádřil jeden ze zúčastněných finančníků. Jde podle něj o přelomový „senzační rozsudek“. „Balíčky ve FIFA Ultimate Teamu měly být klasifikovány jako „hazardní hry podléhající licenci,“ komentuje odborník situaci z rakouského soudu.

Podle něj má Sony Entertainment zaplatit odškodnění ve výši 338,26 € (cca.7 500 Kč). „Vzhledem k tomu, že společnost Sony Interactive neměla licenci k provozování hazardních her, byly smlouvy uzavřené mezi touto společností a žalobcem neplatné,“ popisuje německý portál jádro problému. Rozsudek zatím není pravomocný a společnost se může odvolat.

Pokuta se nevztahuje na firmu stojící za fotbalovým simulátorem, EA Sports, nýbrž na Sony Entertainment. Hráči totiž zakoupili FIFA Points v PlayStation Storu, nikoliv ve hře.

Registruj se do turnaje!

Zákazy v Evropě

V Belgii a Nizozemsku byly v minulosti FIFA Points, herní měna, kterou si může hráč pořídit za reálné peníze, zakázány a prohlášeny za gambling. Společnost EA Sports dokonce v Nizozemsku prohrála v roce 2020 soud, podle kterého jí hrozila pokuta ve výši 118 milionů korun.

V roce 2022 se balíčky do FIFA v Nizozemsku vrátily, když byl stávající zákaz zrušen. Soudu v Rakousku je další ránou pro systém loot boxů v gamingu.

Problematika FIFA balíčků se řešila také ve Velké Británii, jednom z nejaktivnějších trhů pro EA Sports. Téměř dvouletá konverzace nakonec vedla k vládnímu rozhodnutí - loot boxy nebyly zakázány.

EA Sports FIFA
EA Sports FIFA
: depositphotos.com (s povolením)
Štítky: fifa, soud, SONY, EA Sports, MČR
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).