Přejít k hlavnímu obsahu

Jaro začíná i v LEC. Obhájí G2 Esports triumf? Nebo se vzchopí Fnatic?

10. 3. 2023 | 18:12 League of Legends Preview
Několik dní odpočinku a týmy už jdou opět do akce. Jarní split LEC startuje. V sázce je to samé jako v zimě. Vítěz obdrží vstupenku na MSI a připojí se k G2 v reprezentaci evropské scény. Co nás čeká v prvním super víkendu Spring Splitu LEC?
Caps vs Nightshare
Caps vs Nightshare
Zdroj: Riot Games/Fnatic

Od korunovace zimních šampionů neuběhly ani dva týdny a LEC se znovu rozbíhá. Nový formát nejvyšší evropské soutěže dává hráčům i divákům větší porci zápasů. Tedy většině týmům, protože Fnatic a Excel jakožto dvěma nejméně úspěšným celkům byla odepřena účast ve skupinách. Excel se rozhodl Patrikovi „Patrik“ Jírů vyměnit na botlane parťáka. Na pozici supporta se do LEC vrací Chorvat Dino „LIMIT“ Tot.

Fnatic se uchýlili k drastičtějším změnám. Odchod dvou hráčů a obměna trenérských pozic by podle organizace mohla být tím, co právě potřebují. Trenérskou premiéru v LEC si tak odbude Tomáš „Nightshare“ Kněžínek, který bude mít od nynějška na starost sestavu jedné z nejslavnějších organizací na poli esportu. Pod křídla dostane i nováčky Óscar a Muñoz „Oscarinin“ Jiméneze, Henka „Advienne“ Reijenga.

Právě tyto dva zmíněné týmy budou mít tu čest celou jarní sezónu odstartovat. Který z celku si polepšil více se dozvíme již v sobotu v 18 hodin. Opět jsou před námi tři super víkendy, na jejichž konci pouze osmička nejlepších postoupí do skupinové fáze, aby se zhostila BO3 zápasů. Fnatic si to tentokrát určitě nebude chtít nechat ujít.

Favority jsou ale i nadále hvězdy z G2 Esports, které jsou podle názorů analytiků a profíků „o tier“ výše než zbytek západu. Zda si formu ze zimního splitu uchovali, se brzy dozvíme. Šušká se ale také o síle celku Vitality, kterou posílily šikovné ruce německého ADC Eliase „Upset“ Lippa. Je to opravdová konkurence, nebo jen další pokud o super tým, který se po splitu rozpadne?

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.