Přejít k hlavnímu obsahu

Miliardová pokuta pro vývojáře Fortnite. Čím se Epic Games provinili?

17. 3. 2023 | 16:14 Fortnite Kauza
FTC (Federal trade commission) požaduje, aby zhruba polovina z celkové pokuty 520 milionů dolarů udělené Epic Games v prosinci 2022, byla vratkou v podobě refundací hráčům Fortnite za použití praktik k oklamání hráčů k nechtěným nákupům.
Fortnite
Fortnite
Zdroj: Epic Games

V oficiálním prohlášení komise uvádí, že společnost Epic Games „nasadila různé designové triky“, jejichž cílem bylo přimět spotřebitele všech věkových kategorií, zejména děti, k nezamýšleným nákupům ve hře. Komise svalila vinu na neintuitivní, nekonzistentní a matoucí konfiguraci tlačítek ve Fortnite a uvedla, že Epic Games tak usnadnil dětem nákupy bez souhlasu rodičů.

245 milionů dolarů tak bude použito k vrácení peněz a hráči Fortnite, kteří se domnívají, že byli praktikami ovlivněni, mohou navštívit oficiální stránku na webu FTC, kde najdou další informace. Podle oficiálního prohlášení FTC mohou dostat své peníze zpět:

-    Rodiče, jejichž děti provedly neoprávněný nákup kreditní kartou v obchodě Epic Games Store mezi lednem 2017 a listopadem 2018.
-    Hráči Fortnite, kterým byla od ledna 2017 do září 2022 účtována herní měna (V-Bucks) za nechtěné položky ve hře.
-    Hráči Fortnite, jejichž účty byly zablokovány mezi lednem 2017 a zářím 2022 poté, co zpochybnili neoprávněné platby u společností vydávajících kreditní karty.

Zatím nikdo nemusí nic dělat. FTC stále vyvíjí systém pro refundace a na jejich stránkách budou zveřejňovat aktualizace o tom, co udělat, až přijde čas. Kromě dlužných peněz má vývojář zakázáno používat tyto praktiky v budoucnu. 

Mnoho hráčů bude mít nárok na vrácení peněz.
Mnoho hráčů bude mít nárok na vrácení peněz.
Foto: FTC

Vrácení 245 milionů dolarů v důsledku používání nekalých praktik je součástí většího vyrovnání ve výši 520 milionů dolarů, které FTC vývojáři uložila. Dalších 275 milionů dolarů, které byli Epic Games nuceni zaplatit, byla pokuta za porušení zákona o ochraně soukromí dětí na internetu (COPPA). FTC ve své původní stížnosti tvrdila, že společnost shromažďovala osobní údaje od dětí mladších 13 let bez ověřeného souhlasu jejich rodičů, a také ve výchozím nastavení umožňovala hlasový a textový chat v reálném čase pro děti a teenagery.

Epic Games nijak proti pokutě nebojoval. Vydavatel hry tato tvrzení ani nevyvracel, a naopak okamžitě slíbil provést změny a začlenit preventivní opatření do budoucna a přijal pokutu. Podle údajů, zveřejněných díky sporu vývojáře s Apple, vygeneroval Fortnite za každý rok v letech 2018, 2020 a 2021 tržby přes 5 miliard dolarů.
 

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.