Přejít k hlavnímu obsahu

Jen málokdo byl úspěšný jako on. Kolik si slovenský profík v kariéře vydělal?

22. 3. 2023 | 11:30 Counter-Strike 2 Příběh
Patrik „Zero“ Žúdel se po deseti letech kompetitivního hraní rozloučil s kariérou, kterou může zpětně hodnotit jako vydařenou. Vyhrál dva tituly mistra ČR, zahrál si za reprezentaci a jako jeden ze čtyř slovenských hráčů se dokázal kvalifikovat na nejprestižnější turnaj světa.
SHOCK, Zero, ZEDKO
SHOCK, Zero, ZEDKO
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

CS:GO kariéra Patrik „Zero“ Žúdela začala v roce 2013 v řadách týmu Encardy. V té době o jeho umění leckdo pochyboval, on si ale udělal jméno a hned v následujícím roce debutoval ve slovenské reprezentaci. Jeho kroky vedly až do týmu nEophyte, se kterým ovládl Mistrovství České republiky. Strmá trajektorie se zde ale nezastavila a po krátkém angažmá ve Fraternitas jej vítr poprvé odvanul do zahraničního působiště.

V maďarském týmu týmu Revolte! ovládl mistrovství jihovýchodní Evropy a v na konto si připsal unikátní kombinaci titulů. Zlom ale přišel roce 2016, když posílil sestavu mezinárodní organizace HellRaisers. S česko-slovenským jádrem pozvedl trofej z Copenhagen Games, dodnes jde o jeden z největších triumfů domácího esportu. Vrcholem tohoto působení i jeho kariéry byl ale postup na ELEAGUE Major v Atlantě.

Domů se dlouhé roky nechtěl vrátit, po rozpadu HellRaisers si ještě dvakrát zahrál na maďarské scéně. Krátce poté reprezentoval ENTERPRISE, ale další dlouhou etapu své kariéry napsal v GamerLegion. Ve světě se týmu dařilo, ale na Major se Zero vrátit nedokázal. Totéž platí o poslední herní štaci v SINNERS, kam přestoupil loni v létě. Po selhání v RMR kvalifikaci ale přišlo uvědomění, které vyvrcholilo koncem kariéry.

„Ztratil jsem zájem o soutěžení a v důsledku toho už mě nic nenutí zlepšovat své dovednosti v CS:GO. Nemám zájem v něčem pokračovat jen kvůli penězům,“ vysvětluje Zero. „Jsem vděčný za neuvěřitelných 10 let v esportu. Je úžasné přemýšlet o výjimečných zážitcích, které přineslo zápolení v tak nádherném sportu. Cítím se poctěn, že mohu odejít do důchodu ve 24 letech a ohlížet se na skvělé vzpomínky,“ loučí se hráč s velkým H na začátku.

Zero během deseti let na scéně zažil jednotlivé éry a milníky světa CS:GO. Dlouhé roky bojoval o největší turnaje světa, ale z hlediska vyhraných prize money si na nejvíce peněz přišel svým posledním titulem v kariéře, na Tipsport MČR CS:GO v Brně. Celkově vyhrál osm offline turnajů, z nichž polovina byla světových.

Na turnajích si dle Liquipedie vydělal necelé 2 miliony korun, k čemuž připočtěme několik let pobírání měsíčního platu profesionálního hráče či výdělky z nálepek na Majoru. Budoucnost už ale Zero vidí jinde.

Kde všude si Zero zahrál?

  • 2013: Encardy, FU.sk
  • 2014: iNfected Gaming, nEophyte
  • 2015: nEophyte, Fraternitas, revolte!
  • 2016-2017: HellRaisers
  • 2018: GameAgents
  • 2019: Inside Games, Budapest Five
  • 2020: ENTERPRISE, GamerLegion
  • 2021-2022: GamerLegion
  • 2022-2023: SINNERS
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.