Přejít k hlavnímu obsahu

Sranda skončila, dorazily nevyhnutelné nerfy ADC. Na Summoner's Riftu se objeví i Milio!

22. 3. 2023 | 15:55 League of Legends Update hry
Něžný plamen alias Milio, jenž dorazí v průběhu patche 12.6, s sebou přinese do hry nové mechaniky. Změn v League of Legends je ale pochopitelně ještě o trochu více. Role ADC měla svou chvilku slávy, úpravy run a itemů by měly znamenat změnu. Co je ještě skrývá patch 13.6?
Co je nového v Patchi 13.6?
Co je nového v Patchi 13.6?
Zdroj: Riot Games

Protagonistou nejnovější aktualizace není nikdo jiný než nová postava Milio. Jeho kit včetně vysvětlení naleznete v předchozím článku. Už nyní ale čerstvě přidaný support sklízí úspěch i u profíků. Jak se mu bude dařit uvidíme v následujících dnech.

Nerfy

Riot se do změn týkajících se konkrétních šampionů moc nehrnul. Pouze třech se dotkl nerf, přičemž jeden z nich pochopitelně dopadl na populárního kosmického draka. Aurelion Sol dává soupeřům pořádně zabrat hlavně v nižších divizích, proto je upraven Ability Haste na E a upraven range na R.

Výborné výkony jsou vidět i na Veigarovi, který dominuje především na botlane. Byl mu tedy snížen armor a základní HP, přepočty na W ho nebudou tolik mrzet, pokud se jej rozhodne maxovat jako druhé.

V neposlední řadě je to opět nenáviděná kočka, která schytala další nerf. Yummi Q je horší ve všech směrech, ultimátka již nepřidává bonus k odolnosti.

Yummi
Yummi
Zdroj: Riot Games

Buffy

Jemnou ruku měli vývojáři při úpravě Ashe, která má nyní o 5% vyšší poškození na své pasivní schopnosti. 

Větší pozornost si vysloužil Galio, jehož W sníží ještě více poškození a navíc je mu snížen cooldown na jeho E.

Jelikož Talon trpí v některých situacích na lince vysokou spotřebou many, Riot mu trošku do jeho bazénku přidal. Navíc jeho W stojí o 5 many méně. Kromě těchto úprav se ale mohou hráči těšit ještě z jedné další maličkosti, a to zvýšení poškození na pasivce.

Nejzajímavější úpravou šampiona je update Vayne. Bonus k rychlosti z pasivní schopnosti je zvýšen, takže bude mnohem jednodušeji nahánět nepřátele. K tomu ještě větší poškození z Q, vykompenzované ovšem kratším trváním posíleného útoku. Upraveno bylo také W, které nyní bude mít větší poškození ze začátku, ale v late game bude mírně nižší. Linka by tak měla pro Vayne být trošku přívětivější než doposud.

Za zmínku stojí také úprava Dr. Munda, která by ho měla lépe vybavit do jungle!

Vayne
Vayne
Zdroj: Riot Games

Itemy a Runy

Bloodthirster se v poslední době po buffu těšil oblibě. Mnoho hráčů jej stavělo jako první item. Podle Riotu má být situačním obranným předmětem, po kterém sáhnete, když vážně potřebujete zvýšit svou celkovou odolnost. Nemá být prioritním vybavením, jež si pořídíte co nejrychleji, aby se z vašeho ADC stal tank. Pořádný přepočet na štítu tedy začne až po dosažení 9. úrovně.

Osvědčil se také item Navori Quickblades, které dodávali postavám jako Xayah nebo Tristana neskutečný DPS. Zkrácení přebíjecí doby automatickými útoky o 3% by měl opět dodat relevanci i možnosti nákupu jiného itemu.

Do hry se vrací „starý“ Nashor's Tooth. Bude mít trošku jiný recept, který mu přidá 200 goldů na ceně, ale hráči si připlatí za 15 Ability Haste

Mezi ADC je Legend: Bloodline bezkonkurenčně nejčastěji vybíranou Legendou a přispívá k tomu, že jsou ADC celkově odolnější. Vzít si ji do zápasu by měla být volba, ne povinnost. Léčení útoky je sníženo stejně jako maximální HP.

Poslední razantní balanční změnou je nerf Lethal Tempa. Jeho rychlost útoků pro šampiony bojující na dálku se změní z  30–54 % (maximum na 12. úrovni) na 24–54 % (maximum na 18. úrovni). ADC by tak měla opět zvážit možnost jiné runy.

Kromě lehké úpravy bonusů z draků je také tento patch posledním, který podporuje 32-bitového klienta

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.