Přejít k hlavnímu obsahu

Šest legend, šest krásných příběhů. Kdo jsou vítězové čtvrtého Grand Slamu?

27. 3. 2023 | 13:13 Counter-Strike 2 Příběh
Výhra ESL Pro League přinesla FaZe zkompletování Intel Grand Slamu, který kromě odměny 1 000 000 dolarů a zlatých cihliček znamená také nesmazatelný status CS:GO legend. Představme si celý netradiční mix národností, ve kterém má každý pilíř úplně jiný příběh.
RobbaN, karrigan, broky, rain, ropz, Twistzz
RobbaN, karrigan, broky, rain, ropz, Twistzz
Zdroj: FaZe Clan

Norský architekt

Håvard „rain“ Nygaard byl už v roce 2015 součástí první ambiciózní mnohonárodnostní sestavy, která později přes G2 Esports přestoupila do FaZe Clanu. Před angažmá v týmu Kinguin přitom uvažoval nad koncem kariéry, vsadil ale vše na jednu neprobádanou kartu a udělal dobře. 28letá stálice nikdy neplatila za největší hvězdu, v roce 2017 přitom šlo o 4. nejlepšího hráče světa. Ve správných momentech ale dokázal tým táhnout, při loňské výhře Majoru se dokonce stal nejstarším MVP Majoru v historii. Když podepsal ve FaZe, bylo mu 21 let, dnes už má nejen manželku, ale také syna. I to krásně podtrhuje jeho vývoj.

Lotyšský laser

Kdo to je? Ptali se fanoušci při jeho akvizici. Helvijs „broky“ Saukants přišel do FaZe v září roku 2019 a v současnosti je tedy druhým nejdéle působícím členem základní pětice. Jako neznámá mladík přitom broky nepřišel na pozici hlavního snipera, kterou převzal až po krátké době. FaZe v něm viděli talent, ale možná sami ani nevěřili, jaký poklad objevili. Kariéru začal na lotyšské scéně a před FaZe měl jediné mezinárodní angažmá, do Epsilon jej naverbovali díky výkonům v FPL. Do FaZe ale dokonce zapadl a jako nejužitečnější hráč IEM Katowice už byl věčně neusměvavý Lotyš loni vyhlášený dokonce 6. nejlepším hráčem světa.

Kanadský GOAT

Talentovaný Kanaďan Russel „Twistzz“ Van Dulken se v roce 2016 stal prvním účastníkem ESL Pro League, který byl mladší než první verze Counter-Striku. Přes TSM a Misfits se dostal do týmu Liquid, s nímž zažil úžasný rok 2019. Rekordně rychlý Intel Grand Slam následovala neúspěšná sezóna, po níž se kanadský hráč rozhodl zariskovat. Vzdal se jistoty působení na severoamerické scéně a zamířil natrvalo do Evropy. Ve sbírce mu chyběl především titul z Majoru, který s FaZe dokázal získat. Díky dalším úspěchům navíc v neděli pozvedl zlatou cihličku a je jediným dvojnásobným držitelem Grand Slamu. Stále je mu přitom teprve 23 let.

Dánský kapitán

Pro mnohé ten nejlepší kapitán historie CS:GO působil ve FaZe Clanu již v letech 2016-2018. Byl tak například u bolestivé porážky ve finále Majoru. Finn „karrigan“ Andersen přestoupil do MOUZ, ale všechno nasvědčovalo tomu, že se jednou do FaZe skutečně vrátí. Ten moment nastal předloni a evropský powerhouse opět získal klíčovou vůdčí osobnost. Nesmírně inteligentní držitel dvou magisterských titulů si již zažil úspěšné éry, až tentokrát se ale ocitl skutečně na správném místě. Tým kolem něj byl v podstatě ideální a tituly to dosvědčili. Ve 32 letech jde o nejstaršího šampiona Majoru. Končit přitom ještě nehodlá.

Estonská mašina

Než se Robin „ropz“ Kool stal profíkem v CS:GO, tak dělal trickshoty v Call of Duty a snil o angažmá ve FaZe. Jeho cesta byla ale strnitá. Do té doby neznámému estonskému hráči totiž leckdo nevěřil a pro důkaz o tom, že je jenom neuvěřitelně nadaný a nepoužívá žádné podpůrné programy, si jej FACEIT pro hraní FPL pozval do své londýnské centrály. Tam hrál ještě lépe než doma a nic mu nebránilo přestoupit do MOUZ. Dlouhé roky právem platil za hlavní hvězdu, ale hlasy vždy mluvili o tom, že by si zasloužil přestup ještě výše. Karrigan jej v MOUZ poznal a ihned poté, co si jej vzal do FaZe, nastala od loňských Katowic jejich dynastie.

Švédská jistota

Každý tým šampionů potřebuje špičkového kouče. Bývalý elitní hráč CS 1.6 Robert „RobbaN“ Dahlström přitom v CS:GO jinde než ve FaZe nepůsobil. Do týmu přišel v roce 2016 a kromě dvou let na pozici manažera vždy stál přímo za týmem. Během pauzy od trénování si musel odpykat trest za využití „coach bugu“, který přitom dostal zcela náhodně, snažil se jej zbavit, okamžitě jej nahlásil a nevyužil ho, ale stejně byl potrestán. Vrátil se však v nejlepší chvíli a jeho zkušenosti z 20 let působení na Counter-Strike scéně dokonale doplňovaly hvězdami našlapaný kádr. U historických úspěchů FaZe Clanu by se na něj zapomínat nemělo.

ESL Pro League
ESL Pro League
Foto: PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.