Přejít k hlavnímu obsahu

Uvidíme, jaký budu analytik. Zatím neplánuju končit kariéru, říká zkušený sniper

6. 4. 2023 | 12:49 Counter-Strike 2 Rozhovor
Lukáše „capseN“ Koláčného o víkendu čeká jedna velká premiéra. Ukáže se totiž na analyst desku play-off Tipsport CS:GO Praha, prvního velkého turnaje domácí sezóny. Sniper, který je stále pod smlouvou v Dynamu Eclot, se v rozhovoru před svým vystoupením rozpovídal nejen o pozici analytika, ale také o šancích jednotlivých týmů nebo třeba o Counter-Strike 2.
Lukáš „capseN“ Koláčný na MČR 2022
Lukáš „capseN“ Koláčný na MČR 2022
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Jak si užíváš období bez angažmá? Čím nyní vyplňuješ svůj čas?

Na začátku roku jsem si užíval odpočinek a konečně nějakou větší dovolenou, kterou jsem neměl tak tři nebo čtyři roky. Určitě mně to prospělo.

Jak moc se připravuješ na případné budoucí nabídky? Jak moc nyní hraješ?

První týden v květnu odevzdávám bakalářku, takže s blížícím se termínem hraji méně a méně. Jsem člověk, co dělá vše vždy na maximum, takže si zapnout CSko na dvě tři hoďky denně mě moc neláká, když vím, že nehraji na svých 100 procent. Snažím se teď hlavně dopsat bakalářku, abych pak mohl naplno grindit. Nabídky přichází stále od doby, co jsem byl oznámen na transfer list, ale na začátku sezóny jsem se rozhodl, že chci odpočinek a dodělat školu.

Co tě přimělo být součástí analyst desku? Co si od toho slibuješ?

U Stratyho v podcastu jsem zmínil, že bych to chtěl po ukončení kariéry dělat. Díky tomu jsem se dostal do hledáčku na analyst desk na Tipsport  CS:GO Praha, za což jsem vděčný. 

Vyhraj CS:GO skin u nás na Instagramu
Vyhraj CS:GO skin u nás na Instagramu
Foto: PLAYzone

Myslíš, že by to jednou mohla být tvá cesta, nebo to bereš jako jednorázovku?

Jednou, až ukončím hráčskou kariéru, bych rád nadále působil v esportu. Analytik je jedna z možností, ale uvidíme, jak mi to půjde a jak se v tom budu cítit. Zatím neplánuji končit kariéru, spíš je otázka, kdy se vrátím. Jak jsem již říkal, kdybych hodně chtěl, asi bych už byl v nějakém týmu, ale rozhodl jsem se si trochu odpočnout a nabrat síly do budoucna.

Nyní už k samotným účastníkům. Kdo je podle tebe největším favoritem a proč?

Největším favoritem jsou samozřejmě SINNERS, ale nemusejí to mít vůbec lehké. Už od svého vzniku jsou česko-slovenskou jedničkou a zatím to nevypadá, že by se mělo něco měnit. Mají aktuálně omlazenou sestavu s Kwertzzem, který by jim mohl dodat novou dravost. Tým oplývá zkušenostmi i talentem zároveň, takže by měli být schopní těžit z LAN prostředí více než jiné týmy. 

Kdo ho ale podle tebe nejvíce potrápí? Dynamo Eclot ještě neprohrálo, Sampi.Tipsport se začínají ukazovat a na Cryptovu se často zapomíná.

Je těžké říct, kdo koho jak může potrápit. Ani nemůžeme říct, že vítězství SINNERS je tutovka. Jsme pouze na začátku sezóny a je velmi málo, z čeho můžeme čerpat o aktuální formě jednotlivých týmů a jejich postavení na česko-slovenské scéně. V Evropě se zatím žádnému týmu vůbec nedaří a nenavazují na úspěchy z minulého roku. Většinou jsou to na začátku roku EU turnaje, které rozdělují CZ/SK scénu. Ani vzájemných soubojů neproběhlo zatím mnoho, protože ostatní česko-slovenské turnaje a ligy budou teprve začínat, takže se jedná spíš o takový odhad, jak by mohlo rozložení TOP 3 na turnaji vypadat.

Lukáš „capseN“ Koláčný na MČR 2022
Lukáš „capseN“ Koláčný na MČR 2022
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Nemůžu se nezeptat na ENTERPRISE a Entropiq. Co říkáš na jejich vyřazení? Mají ty sestavy na víc?

V této skupině na víc neměli, to je jednoznačné. Sampi byl jasně druhý nejlepší tým za SINNERS. Celkově měli Entropiq a ENTERPRISE velkou smůlu na rozlosovaní. Kdyby se prohodil jakýkoliv z těchto týmů s Cryptovou, můžeme téměř s jistotou říct, že se do Prahy podívají. Naopak nemůžeme si být ani trochu jistí, že Cryptova by ve skupině smrti také postoupila. Z tohohle hlediska si myslím, že souboj o TOP 4, nebo dokonce o TOP 3, je pro Entropiq i ENTERPRISE stále otevřen. Přece jen zatím je to jen jeden turnaj a není důležité, jak sezónu začneš, ale jak ji skončíš. Drtivá většina lidí si stejně první půlku roku pamatovat nebude. (smích)

Jedna otázka z jiného soudku, jak hodnotíš Counter-Strike 2? Vrátíš se po jeho vydání na scénu?

Upřímně vždy jsem byl velmi konzervativní hráč, kterému se mu moc nelíbily nové updaty a věci. Měl jsem vždy rád CSko takové, jaké bylo. Ale s odstupem času vítám každou změnu, protože už to začíná být strašný stereotyp. Jsem rád, že kromě nového enginu, můžeme vidět i změny v gameplayi. Samozřejmě je ještě spousta věcí, co se musí doladit, ale určitě vnímám CS2 pozitivně. Bylo hodně kontroverzních ohlasů okolo nových smoků, ale z historie víme, že je to jen o zvyku a lidé se  bojí nových věcí. Když se začaly používat Molotovy v CS:GO, hráči ten granát dokonce bojkotovali a hromadně se dohadovali, aby se na pro scéně nepoužíval a chtěli k tomu donutit i Valve. O pár let později jsme tu dnes, kdy si bez Molotovu nejsme schopni představit CS:GO, takže si nemyslím, že kontroverzní updaty mety budou nějaký problém. 

Závěrem, na co bys nalákal fanoušky, aby dorazili fandit do Vodafone PLAYzone Areny?

Určitě bych nalákal každého, kdo chce vidět kvalitní CSko a jak si vedou aktuálně české a slovenské týmy. Počáteční turnaje bývají většinou pro všechny ty nejzajímavější, protože vůbec nemůžeme vědět, jaký tým skončí na jaké příčce a co jsou schopny týmy předvést s minimálním tréninkem a novými sestavami.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.