Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší hráč všech dob. Svět před deseti lety poznal Fakera

6. 4. 2023 | 15:50 League of Legends Příběh
Je to přesně deset let (6. 4. 2013) od momentu, kdy se v nejvyšší korejské soutěži League of Legends poprvé ukázal Lee „Faker“ Sang-hyeok. Tehdy se teprve 16letý mladíček postavil proti Kang „Ambition“ Chan-yongovi a hned ukázal, že v SKT T1 roste budoucí světová superstar. Nyní, o deset let později, je Faker stále na vrcholu a míří za svým čtvrtým titulem mistra světa.
Faker v roce 2013 a nyní
Faker v roce 2013 a nyní
Zdroj: Riot Games (s povolením)

Tým SKT T1 2 nenastupoval do turnaje Champions 2013 Spring s vysokým očekáváním. Minimálně ze strany diváků a fanoušků ne. Od prvního zápasu ale bylo jasné, že s tímto týmem musí i ty nejlepší korejské celky počítat jako s velkým soupeřem.

Hned v šesté minutě se stalo něco neuvěřitelného. Faker bez jakékoli pomoci zabil Ambitiona na midlane. O několik desítek sekund později už 16letá hvězda se svými kolegy zabíjela soupeřící botlane. Celkové skóre 16:6, 6/0/7 pro Fakera.

Ve svém prvním turnaji se nakonec „B“ tým SKT T1 umístil na třetím místě. Faker byl hned po své první akci zařazen mezi nejlepší midlanery světa. Do letního splitu už nastoupila pod organizací SKT T1 jen sestava s Fakerem u kormidla. A dominovala. Ve finále přehrála KT Rollster Bullets 3:2.

Poslední hra finálové BO5 série se zapsala do historie. Tehdejší pravidla znamenala, že v rozhodujícím špílu se nedraftovalo klasicky, nýbrž blind pickem. Na midlane se proti sobě postavili Faker a Ryu. Oba se Zedem. Ve 33. minutě předvedl první jmenovaný nejslavnější play profesionálního League of Legends.

Od té doby se z Fakera stala superstar a nejlepší esportovec všech dob. Korejská legenda třikrát v kariéře ovládla mistrovství světa, dvakrát MSI a desetkrát dosáhl Faker na nejvyšší stupínek v LCK. Nikdo se mu nemůže rovnat.

I po deseti letech zůstává na vrcholu. V roce 2023 není lepšího týmu než T1 a výraznou roli hraje i jeho midlaner. Nejúspěšnější korejská organizace má jisté finále LCK a zároveň postoupila na MSI, kde bude moct po šesti letech znovu ovládnout mezinárodní turnaj.

Faker není považován za GOAT jen díky svým úspěchům. I přes svou slávu je pokorný a slušný. Nejlepší možný ambasador MOBA hry od Riot Games. Nikoho lepšího si fanoušci ani vývojáři nemohli na trůnu přát.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).