Přejít k hlavnímu obsahu

Příběh legendy. K profesionálnímu hrání se už nevrátím, říká Bjergsen

10. 4. 2023 | 12:00 League of Legends Příběh
Dánská hvězda Søren „Bjergsen“ Bjerg ukončuje kariéru. Tentokrát ale doopravdy. Jedno z nejikoničtějších jmen League of Legends ze dne na den zmizelo z esportu. V dalších kapitolách už zmíněno nebude, alespoň prozatím. Plány do budoucna Bjerg nenastínil, jeho hráčské dny jsou ale u konce.
Søren “Bjergsen” Bjerg MVP LCS
Søren “Bjergsen” Bjerg MVP LCS
Zdroj: LCS

Jedenáct let hrál Bjergsen profesionální League of Legends. Od svého debutu v šestnácti letech došel tam, kam se mu o tom nikdy nesnilo. Když se někoho zeptáte, jakého „západního“ midlanera zná, pravděpodobně jeho jméno uslyšíte nejčastěji. Proč? Protože tady byl od začátku a stal se jednou z ikon samotné hry. Ve světě byl znám pro svou Syndru, v pozdějších letech byl jeho pocket pickem Zilean.

Právě se Syndrou získal Bjergsen svůj vůbec první pentakill v LCS. V dresu Copenhagen Wolves nastoupil ke své páté hře a rozhodl o vítězství svého mančaftu. Ve své kariéře si dánský midlaner připsal ještě další čtyři pentakilly, dalším památným byl ten proti Counter Logic Gaming v play-off NA LCS Spring 2014.

Přestože 27letá hvězda pochází z Evropy, většinu kariéry odehrála v zámoří. O talent totiž měla zájem prestižní organizace TSM, kde se později stal Bjergsen spolumajitelem. Dlouhých sedm let sklízel s týmem tituly a medaile v severoamerické nejvyšší soutěži, ale na mezinárodním poli se úspěchů nedočkal.

Celkem šestkrát ovládl jeden z nejslavnějších midlanerů všech dob NA LCS. Začal v létě roku 2014, poslední úspěch pak slavil o šest let později. V historii LCS neexistuje lepší midlaner.

Rozhodnutí ukončit herní kariéru již jednou dánský borec uskutečnil, když se před třemi lety rozhodl získat trofej na trenérské pozici. Jenže netrvalo dlouho, a po neúspěšném splitu jeho týmu se vrátil zpět do první linie. Návrat byl o to více šokující, když bylo oznámeno, že bude hájit barvy TL s dalšími hvězdnými jmény. Když ale ani supertým nedostál očekávání, zkusil Bjergsen poslední tažení jinde.

Pro 100T to byl nejhorší split za poslední roky, ale ve svém videu Bjergsen říká, že s jeho odchodem to nemá co společného. Vysvětlil, že League of Legends věnoval polovinu svého života, a že už „nerezonuje“ s hledáním radosti z každodenního tréninku nebo obětováním radosti ze hry pro dlouhodobý cíl vyhrát šampionát.

„Nepřipadalo mi to tak naplňující, jako když jsem byl mladší, trávil jsem všechen čas hraním LoLka, studiem LoLka a honbou za vítězstvím nad čímkoli jiným,“ prozradil. Nevrhne se hned na koučování, streamování nebo tvorbu obsahu a místo toho si plánuje vzít čas od hraní her a esportů a trávit čas s přáteli a rodinou. „Chci vidět, jaký je můj život, když moje identita a veškerý můj čas nejsou svázány v League of Legends a nesnažím se dosáhnout kompetitivního úspěchu,“ doplnil Bjergsen.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.