Přejít k hlavnímu obsahu

T9Laky o zdraví a rodině: Jsou i věci přednější než FIFA. Nechci se na to vymlouvat

11. 4. 2023 | 13:20 EA SPORTS FC 24 Rozhovor
Před několika týdny podruhé v kariéře ovládl anketu eFotbalista roku a získal s Viktorií Plzeň bronz v e:LIZE. Souběžně bojuje Lukáš „T9Laky“ Pour v kvalifikacích na MČR FIFA powered by Hyundai a stará se o syna Huga. Časová náročnost je obrovská, tréninku je pramálo. „Pro mě, který se připravuje třeba týden na turnaj, je to úplné minimum,“ komentuje svou současnou situaci plzeňská hvězda.
T9Laky na zastávce v Praze
T9Laky na zastávce v Praze
Zdroj: PLAYzone

Podruhé jsi vyhrál anketu eFotbalista roku, čekal jsi letošní vítězství?

Takový ten pocit, že to vyhraju, jsem měl. Minulý rok to tak nebylo, to jsem prohrál s Emem asi o dva hlasy. Tam jsem cítil, že to asi nevyjde, ale letos jsem byl docela úspěšný.

Řekl bys, že tentokrát jsi byl úspěšnější než při svém prvním triumfu v anketě?

Asi ano. Při první anketě mi přišlo, že lidi ještě nevěděli, jak a proč přesně hlasovat pro daného hráče. Myslím si, že jsem to dostal i za nějakou delší dobu než jen za rok 2020 a za to, že jsem si tu nějak vybudoval jméno.

Je letošní top 3 zasloužená?

Celkem jsme to už s klukama řešili. Mně osobně překvapilo, že se tam dostal Mrky, i když měl konec roku výborný. Ale počítat se má celý rok, a to si myslím, že měl MarioOoso celkově výsledky lepší. Na druhou stranu je tady Mrkyy nově, dobrý talent, má úspěchy. Ale řekl bych, že jeho čas teprve přijde a bude mít ještě lepší umístění. Do top 4 nebo top 5 by určitě patřil tak jako tak.

Výsledky určitě i ovlivní fakt, že se může hlasovat jen pro tři hráče, takže někteří se často do top 3 nevejdou a nemají pak žádné hlasy.

Mrzelo tě hodně, že ses nemohl zúčastnit předávání?

Nebylo to příjemný, určitě mě to mrzelo. I první rok, kdy jsem si přebíral cenu, tak to nebylo live a bylo to překaženo covidem. A když už si myslíš, že je koronavirus pryč, tak najednou den před předáváním zjistíš, že jsi pozitivní. Příjemný to nebylo, nicméně alespoň malou útěchou je fakt, že jsem to vyhrál. Ale samozřejmě by bylo lepší i pro tu samotnou anketu, kdybych to přebíral osobně.

MČR FIFA

Během nemoci jsi přišel i o zápas eRepre proti Polsku. Sledoval jsi jej i tak?

Nechtěl jsem nikoho ohrozit a navíc tím, že to byl přátelák, tak jsme to neřešili. Kdyby to bylo něco důležitějšího, tak se to budeme snažit nějak vymyslet. Nicméně jsem to sledoval, na Twitchi to vypadalo docela hezky, i když se asi čekal větší účast na místě i na streamu. Mělo to asi i grády, tím že to bylo 3:2. Byli tam zajímaví lidi a nakonec se i vyhrálo, takže to mělo pozitivní tečku.

Tu měla, alespoň malou, také e:LIGA, kde jste nakonec skončili třetí. Mrzí tě zpětně prohrané semifinále se Zlínem?

Jako první věc bych řekl, že si to Zlín zasloužil vyhrát asi nejvíc i za tu základní část. Samozřejmě k poražení byli, my jsme, dá se říct, věděli, jak na ně hrát, ale samotného mě mrzí, že příprava na turnaj nebyla z různých důvodů taková. Myslím si, že kdyby třeba Huhňa ty penalty vyhrál, nebo já vyrovnal proti Matejsovi z penalty, tak by ty zápasy mohly vypadat úplně jinak a ta psychická pohoda mohla být na naší straně.

Posledním turnajem je momentálně MČR. Jaké jsou tvé cíle?

Moje cíle jsou vždycky vyhrát, ale teď je to částečně omezené mou přípravou. Doufám, že se to zlepší a na poslední turnaje, minimálně na ten největší, se budu moct dobře připravit. Teď jsou výkyvy výkonů, ale jsou i věci přednější než FIFA. Na to se ale nechci vymlouvat, prostě chci vyhrát a snad pro to budu moct udělat všechno.

Máš vůbec teď čas na hraní, nebo zabere rodina celý den?

Když si vezmu třeba e:LIGU, tak tím, že Hugo (syn, pozn. redakce) nemůže být bez dozoru, a přítelkyni bylo opravdu špatně, jsem si dal před zápasem se Spartou asi hodinku, dvě. Naštěstí to vyšlo. Pak jsme si dali hodinku před semifinále. Pro mě, který se připravuje třeba týden na turnaj, tak pro mě je to úplné minimum.

Dokážeš se soustředit na zápasy, nebo ti myšlenky utíkají jinam?

Naučil jsem se hrát se sluchátky se zvuky ze hry, takže pokud úplně syn nemá nějaký záchvat, tak docela dokážu při zápase vypnout a soustředit se.

Štítky: fifa, T9Laky, rozhovor
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).