Přejít k hlavnímu obsahu

Ze dna na vrchol! Historicky první velké finále, ve hře je také MSI

18. 4. 2023 | 16:24 League of Legends Reportáž
Nečekané se stalo skutečností. O prvním finalistovi LEC je již rozhodnuto, ale jen málokdo na začátku splitu čekal, že jím bude zrovna Team BDS. Švýcarská organizace se letos ukázala v novém, lepším světle a poprvé v historii zabojuje o titul, ba dokonce i možnost zahrát si na MSI.
Team BDS se raduje z postupu do finále
Team BDS se raduje z postupu do finále
Zdroj: Team BDS/Twitter

Nejprve ovládnutí základní části sezóny, následně dominance ve skupinách, kde si bez ztráty mapy zajistili účast v play-off. Team BDS je letos na vzestupu a sráží titány jednoho po druhém. Jen málokdo něco podobného čekal. 

Adam „Adam“ Maanane se po neúspěšném působení ve Fnatic vrátil do LEC v parádní formě. Tomu přispěla i nová tvář v nejvyšší evropské souteži, jungler Théo „Sheo“ Borile. Ten se okamžitě uchytil mezi špičkou. Tenhle francouzský trojlístek by nebyl kompletní bez stabilního Iliase „nuc“ Bizrikena.

Na botlince se znovu shledala dvojice zkušenějších hráčů Juš „Crownie“ Marušič a Labros „Labrov“ Papoutsakis. Spolu si zahráli už ve Vitality a proti tomu stejnému týmu nastoupili do důležité série, na jejíž konci byly vstupenky do finále. Svět stál proti BDS, stejně jako veškeré předpovědi.

Spousta se toho udála již ve draftech. Ve většině případů měla sestava pod znakem švýcarské organizace kompozičně navrch, naopak Vitality se snažila šokovat například Akshanem pro zručného korejského toplanera Photona. Jenže i ve hře se zdálo, že BDS mají mapu pod kontrolou a poměrně jednoduše se ocitl ve vedení 2:0.

Třetí mapa byla nejvyrovnanější, ale frustrace některých hráčů raketově stoupala. Obzvláště na junglerovi Vitality Zhou „Bo“ Yang-Bo to bylo znát. Do další hry už se jít nemuselo, třetí mapa byla zároveň tou poslední, když Crownie se svou Jinx naprosto zdecimoval soupeře a poprvé v kariéře zabojuje o titul.

Soupeř zatím není jasný. V pátek se nejprve rozhodne o postupu ze semifinále lower bracketu mezi týmy MAD Lions a G2 Esports. Sobotní program nabídne bitvu vítězného celku se zmíněnou sestavou Vitality, na jehož konci bude druhý finalista. Grand finále je na programu v neděli 23. dubna. Kdo se stane držitelem trofeje, a kdo se podívá na MSI?

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.