Přejít k hlavnímu obsahu

Pravda o válce. Mapa v Counter-Striku má Rusům ukázat, jaké zločiny jejich vojáci páchají na Ukrajině

3. 5. 2023 | 19:05 Counter-Strike 2 Zajímavost
Finský deník Helsingin Sanomat oslavil Světový den svobody tisku vydáním speciální mapy ve hře Counter-Strike: Global Offensive. De_voyna zobrazuje slovanské město s tajnou místností, která je plná válečných zpráv z Ukrajiny a zobrazuje zločiny ruských vojáků. „Cílem kampaně je připomenout důležitost svobody tisku a s ní spojené potíže v Rusku,“ stojí na oficiálním webu Helsingin Sanomat.
de_voyna
de_voyna
Zdroj: hs.fi (s povolením)

De_voyna je název mapy, která vznikla díky iniciativě Helsingin Sanomat. Výtvor, jež připomíná východoevropské město, skrývá i jednu tajnou místnost.

Ta má ukazovat to, co ruská média před svými občany skrývají. Místnost ukazuje zločiny ruských vojáků skrze fotky, hlavním tématem je masakr v Buči, kde byly zavražděny stovky ukrajinských civilistů.

V pokoji se nachází také mapa, která detailně ukazuje všechny civilní oblasti, které byly zasaženy ruskými útoky. K tomu všemu hraje v místnosti hlasový doprovod popisující zobrazené zločiny. Nechybí ani příběh Jurije Glodana, jehož rodina zemřela při jednom z útoků.

de_voyna

Na stole v tajném pokoji je také zapsán počet ruských obětí. Přesný počet není znám, podle Helsingin Sanomat je ale zobrazeno nejpřesnější možné číslo, které byl portál schopný získat - 70 000.

Tvůrci mapy jsou na svou práci hrdí. „Můžeme se podílet na tvorbě takové mapy s humanitárním účelem, která je propojena s reálným světem,“ komentují neznámí vývojáři projekt.

Svá jména prozradit nechtějí, protože se obávají reakcí ruských hráčů. Mohli by být obtěžováni a jejich práce by mohla být kvůli zveřejnění mapy ztížena.

Mapa je momentálně ke stažení na Steam Workshopu. Cílem je dostat informace o invazi mezi ruské hráče.

de_voyna
de_voyna
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).