Přejít k hlavnímu obsahu

Největší legendy, které nikdy nevyhrály Major. Dokáží to na poslední pokus?

8. 5. 2023 | 08:19 Counter-Strike 2 Příběh
Vyhrát Major je snem snad každého hráče CS:GO. Jednou či vícekrát do roka se o titul nejlepšího týmu světa přijede utkat 24 celků, vyhrát vždy může jen jedna pětice. Na nejvyšší metu dosáhly desítky hráčů, některé z velkých postav historie se to ale nikdy nepovedlo. Před začátkem posledního CS:GO Majoru jsme si připravili seznam pěti legend, které se (zatím) nedočkaly.
ZywOo a NiKo
ZywOo a NiKo
Zdroj: PGL / ESL

#5 –  Belgie Adil „ScreaM“ Benrliton

Jedna z největších ikon začátků CS:GO a ve své době jedna z největších hvězd světové scény. Díky svému aimu patřil ScreaM mezi nejpopulárnější hráče, dostal se také do nejlepší TOP 20 roku 2013. Zahrál si za většinu špičkových francouzských celků, ať už se jednalo o VeryGames, Titan nebo G2, spolu s rainem založil také tým Kinguin, který se během pěti let postupně změnil na dnešní FaZe Clan. Na nejvyšší metu ale nikdy nedosáhl. Nejblíže tomu měl při úplně prvním CS:GO Majoru. Dnes hraje profesionálně VALORANT.

#4 –  Spojené státy americké Jonathan „EliGE“ Jablonowski

Jedna z největších amerických hvězd, jejíž kariéra je od samého počátku spojená s týmem Liquid. Vůbec nejblíže nejprestižnějšímu titulu nebyl v době rekordně rychlého Intel Grand Slamu, ale už před sedmi lety. Tehdy jeho celek táhl s1mple, který byl dobu považován za skvělého, ale toxického hráče. Jeho angažmá byla sice trefa do černého, Team Liquid ale v Columbusu zažil největší choke historie. Při dalším pokusu se dostal až do finále, kde ale opět nestačil na brazilské hvězdy. Do Paříže letí jako světová sedmička.

#3 –  Bosna a Hercegovina Nikola „NiKo“ Kovač

NiKo vlétl na scénu jako kometa a byla mu prorokována velká budoucnost. V mousesports vyrostl v komplexního hráče, ale až do přestupu do FaZe Clanu se zasekl. Právě jeho tehdejší supertým byl ale za největšího favorita na titul v Bostonu, v jednom z nejlepších zápasů historie ale Cloud9 před domácím publikem předvedli neuvěřitelný comeback. Další selhání si NiKo zažil v barvách G2, jeho whiff na dohrávce druhé finálové mapy Nuke proti NAVI je ale až ikonický. G2 však budou v Paříži patřit mezi velké favority.

#2 –  Francie Mathieu „ZywOo“ Herbaut

Francouzská hvězda je zástupce nové generace, místo v žebříčku si ale zaslouží. Na nejvyšší úrovní působí od roku 2018 a hned ve dvou následujících sezónách byl vyhlášen nejlepším hráčem světa, kdy překonal dokonce i s1mpla. Zatímco Ukrajinec se posléze svého titulu dočkal, ZywOo je na turnajích nejvyšší úrovně prokletý. Jeho Team Vitality se ještě nikdy nedostal přes čtvrtfinále, i když 22letý Francouz je tahounem v podstatě v každém jednom zápase. Kde jinde by ale měl přepsat historii, když ne na domácím Majoru?

#1 –  Slovensko Ladislav „GuardiaN“ Kovács

Tak blízko, přesto tak daleko. Tak by se dal popsat GuardiaNův sen o vyhraném Majoru. Jedna z největší postav historie CS:GO šest let po sobě nechyběla na seznamu 20 nejlepších hráčů roku, ani v jednom ze svých dvou dlouholetých angažmá ale nejcennější titul nezískal. Do finále se dostal celkem třikrát, a zatímco s NAVI v boji o titul nevyhrál jedinou mapu, fanoušci si pamatují především selhání s FaZe. Na rozdíl od hráčů na dalších místech už šanci na titul nemá a jde o jedinou kaňku na jeho výborné kariéře.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.