Přejít k hlavnímu obsahu

Velká rána pro Francii. Organizace Major šampionů končí, scéna je v rozkladu

17. 5. 2023 | 12:21 Counter-Strike 2 Přestup
Francie se na závěr existence Counter-Strike: Global Offensive dočkala vlastního Major turnaje. Na něj se ale bohužel nedokázal kvalifikovat žádný domácí tým, fandit tak musejí jen dvěma oblíbencům z Vitality, kteří však patří mezi žhavé kandidáty na titul. Vedle toho je ale francouzská CS:GO scéna v tristním stavu. Další organizace navíc ukončila svoji působnost.
LDLC jako světoví šampioni
LDLC jako světoví šampioni
Zdroj: DreamHack (Adela Sznajder)

Team LDLC je velký pojem historie CS:GO. Francie v úvodních letech po vydání Global Offensive patřila mezi největší giganty a LDLC pro západoevropskou velmoc získali jeden ze dvou Major titulů. DreamHack Winter 2014 ovládla pěti NBK-, kioShiMa, shox, SmithZz, Happy. Jedna francouzská ikona vedle druhé.

Od přesunu do EnVyUs na začátku roku 2015 ale organizace LDLC spadla o několik úrovní níže a kromě dvou výjimek se už nikdy neukázala na turnaji úrovně, kterou lze označit jako S-tier. Naději v roce 2020 přineslo partnerství s fotbalovým klubem Olympique Lyon, na světovou mapu se ale tým už stejně nevrátil.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

A po tomhle týdnu víme, že už se taky nikdy nevrátí. Vlastníci lyonského klubu v úterý oznámili ukončení kooperace, na základě čehož Team LDLC „zavírá krám“. Francouzský prodejce zaměřený na technologie v červenci definitivně ukončí podporu esportu, jeho reprezentanti si tak mohou hledat nová angažmá.

Francie tímto dostává další velkou ránu. Vedle aktuální trojky místní CS:GO scény si totiž střechu nad hlavou hledá také současná jednička HEET, podporu ukončili také GenOne. Dvojka Falcons se zase mění v mezinárodní sestavu, podobně jako dříve francouzské celky G2 Esports a Team Vitality. Pro srovnání, v současnosti se v HLTV žebříčku nachází jen pět francouzských celků, což je pro stejný počet jako mají Češi.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.