Přejít k hlavnímu obsahu

Dobrá týmovost je fajn, ale bez individualit je vám k ničemu, říká SHOCK před Bratislavou

22. 5. 2023 | 08:54 Counter-Strike 2 Rozhovor
Na rozhovor jsme si před druhým velkým turnajem domácí sezóny pozvali Maxe „SHOCK“ Kvapila. Trojnásobný mistr ČR se SINNERS se rozpovídal nejen o progresu svého týmu, ale také o konkurenci či evropskému týmu Apeks, jenž loni Tipsport CS:GO Bratislava opanoval.
Max „SHOCK“ Kvapil
Max „SHOCK“ Kvapil
Zdroj: PLAYzone (Milan Dobeš)

Jak se těšíš do Bratislavy, na další velký turnaj s živou kulisou?

Těším se dost. Konečně zase nějaká akce i před diváky, navíc máme co napravovat po posledním Tipsport CS:GO turnaji v Praze, který nám nevyšel, takže určitě natěšení tam je.

V Praze jste naposledy skončili druzí, je pro vás velká motivace teď všem ukázat své kvality?

Určitě jsme motivovaní. Neřekl bych, že to je úplně tím druhým místem, i když to určitě taky hraje nějakou roli. Spíš ale hlavně sami sobě chceme dokázat, že jsme tady TOP 1 a zasloužíme si to první místo.

Koho vnímáš jako největší konkurenci? V semifinále vás čekají Sampi.Tipsport, Cryptova naopak chybí.

Určitě Dynamo Eclot. Tím nechci říct, že Sampi.Tipsport hrají zle, ale kdybych si mohl vybrat, koho potkat až nakonec, tak to jsou Ecloti. Na konci dne stejně musíte porazit všechny, jestli chcete vyhrát, takže mi to je víceméně jedno.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

S Kwertzzem už hrajete několik týdnů, jak rychlý vnímáš váš progres? Na čem spolu nejvíce pracujete?

Progres vnímám dost. KWERTZZ je navíc typ hráče, který se chce zlepšovat, takže se nezasekáváme v tom postupu plus máme teď méně oficiálů a víc tréninku, což je asi ten úplně nejhlavnější faktor toho progresu. Myslím, že jsme teď o dost silnější jak naposledy v Praze a chceme to ukázat.

V čem je vaše hra jiná s nejnovější posilou? Dodala vašemu týmu svěží vítr, který jste potřebovali?

Asi nějak tak. Simon je určitě takový více dravější hráč, než byl například Patrik (Zero), takže jsme se víceméně vrátili trochu i k tomu našemu stylu, co jsme hráli s Neem. Hrajeme víc i na feeling a aim, bych si troufl říct. Snažíme se to nějak balancovat.

Loni jste v Bratislavě skončili druzí, když vás porazili Apeks. Co říkáš na jejich jízdu na Majoru?

Upřímně jsem dost překvapen, že Apeks se dostali až do semifinále, to stejné i u Monte a GamerLegion. Tenhle Major je strašně zvláštní a jen to opět prokázalo to, jak je obtížné pro Tier 1 týmy hrát proti Tier 2. Scéna se dost zlepšila a čím dál tím více se zmenšuje se ten rozdíl mezi tiery. Už teď je to obří úspěch pro STYKA, tak snad se dostanou do finále, nebo to třeba rovnou cele vyhrají.

SINNERS na Tipsport MČR CS:GO 2022
SINNERS na Tipsport MČR CS:GO 2022
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Co bude letos nejvíce rozhodovat? Vylepšená týmová souhra, nebo naopak individuality ve formě?

Já si myslím, že tak nějak oboje dohromady. Dobrá týmovost je sice fajn, ale když nemáte hráče na nějaké individuální úrovni, tak je vám k ničemu. Musíte mít oboje, abyste byli úspěšní.

Jak aktuálně hodnotíš kvalitu domácích týmů? Po chladném startu sezóny se začíná všem dařit.

Ani nevím, úplně nesleduju všechno. Ale řekl bych, že se čím dal tím víc prosazují týmy i do Evropy, což se dřív moc nedělo, takže jsem rád, že kvalita tady stoupá.

Jaké si letos stanovujete cíle a kde vidíš maximum domácích týmů, třeba i ve světovém žebříčku?

Měli jsme jako hlavní cíl dostat se na RMR, což se nám bohužel nepodařilo. Takže teďka se hlavně asi soustředit na náš výkon, nepřestávat v progresu a zkusit urvat první místo v nějakém evropském turnaji nebo se kvalifikovat na LAN.

Jak se těšíš na Counter-Strike 2? Myslíš, že změny třeba dají CZ/SK špičce větší šanci prorazit?

Zatím se moc netěším, tu hru jsem hrál a moc se s ní nekamarádím. Ale CS 2 se ještě bude měnit, takže čas ukáže, jaké to bude a jestli mě to bude bavit tak jako CS:GO. Šanci prorazit bude mít určitě každý, když do toho dá co nejvíc a udělá si třeba i nějakou výhodu ze začátku. Hlavní faktor bude asi zase třeba nová motivace, nový impulz v hráčích, kteří do toho budou chtít dát vše.

Kdybys měl jednou větou pozvat fanoušky do na Tipsport CS:GO Bratislava, co bys jim vzkázal?

Přijďte zafandit do super atmosféry a podívat se, jak zvedáme pohár. Vidíme se tam!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.