Přejít k hlavnímu obsahu

Dynamo Eclot porazí SINNERS, protože je nejlepší. Sampi mají na Major, říká Jafresss

22. 5. 2023 | 16:56 Counter-Strike 2 Rozhovor
Mezi komentátory se na Tipsport CS:GO Bratislava ukáže i Martin „Jafress“ Rada. Slovenská akce si žádá slovenské hlasy, na důležitém domácím turnaji nebude chybět s Jozefem „Joshua“ Dekanem. Jelikož se LAN finále odehraje už o víkendu, tak jsme si jej pozvali k rozhovoru.
Martin „Jafresss“ Rada
Martin „Jafresss“ Rada
Zdroj: csportal.sk

Tipsport CS:GO Bratislava pro tebe bude zatím největší event v kariéře. Jak moc se těšíš?

Je to pre mňa česť komentovať takéto veľké podujatie, a hlavne tu vidím výsledok každodennej práce pri komentovaní a zabávaní publika. Cez online turnaje až po veľký stage, znie to ako sen, ale je to realita, na ktorú sa extrémne teším a verím, že je to len začiatok a že ma čaká ešte veľa takýchto udalostí.

Cítíš nějakou trému? Nebo si naopak věříš, že když se dobře připravíš, tak odvedeš dobrý výkon?

Trošičku predsa len áno. Už je stým spojený aj rozhovor, tak to začína byť vážne. (smiech) Pri Prahe som si uvedomil, že to nie je úplne moja komfortná zóna komentovať mimo domu, aj keď som mal predtým už nejaké komentovania pred publikom, viem, že je tam ešte veľa priestoru pre zlepšenie. Pristupujem k tomu ako k niečomu, čo ma môže posunúť ako komentátora a spravím všetko pre to, aby to bol môj najlepšie odkomentovaný turnaj. Hlavne nech ľudia v Bratislave a na streame majú najlepší zážitok, nie len z hry, ale aj z nášho komentára.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

V dřívějších letech tady moc slovenských komentátorů nebylo, postupně jich ale přibývá. Čím to je?

Veľmi dobrá otázka. Pre mňa je to tiež veľký otáznik, pretože slovenčina je taká krásna a ľubozvučná a dlho som čakal, že niekto príde po Dev1m alebo po Joshuovi, ale nestalo sa. Aj tak si myslím, že na pomer ku českým casterom je tu málo slovenských. Alebo ešte tí slovenskí casteri neprerazili.

Turnaj jako Tipsport CS:GO na Slovensku dlouho chyběl. Myslíš, že může pomoci lokálnímu esportu?

Všetci dobre vieme, že PLAYzone vie robiť poriadne turnaje a ma kvalitný tím s bohatými skúsenosťami. Za mňa každý turnaj od lokálnej lanky až po big stage je prínosom pre CZ/SK scénu. Mohli by sce prísť aj do Košicoch.

Martin „Jafress“ Rada
Martin „Jafress“ Rada
Foto: osobní archiv

Loni jsme trochu bojovali se zájmem, jak to vidíš letos? Jak se slovenský esport v průběhu let vyvíjí?

Samozrejme, ako všade, tak aj esport sa čoraz viac na Slovensku dostáva do povedomia širokej verejnosti. Slovenskú chýbajú takéto veľké akcie a jedna, dve big akcie ročne za mňa nevybudujú takú veľkú komunitu a musíme brať v podtaz aj to, že minulý ročník bol premiérový. Dúfajme, že sa jedného dňa vypredať plnú kapacitu.

Co od turnaje čekáš? Nejprve se na to podívejme po týmové stránce, když už známe všechny účastníky.

Nie som Wango, čiže nečakám žiadnu senzáciu. Verím tomu, že tímy zahrajú svoj štandard na LANke a nikto neprekvapí.

Kdyby sis měl tipnout složení finále a kdo jej vyhraje, koho bys jmenoval a proč je to právě tento tým?

SINNERS vs. Dynamo Eclot, vyhrá Dynamo Eclot. Prečo? Lebo sú najlepší. (smiech) Ale teraz na serióznu nôtu. Stabilita v tíme dlhé roky plus si prizvali snipera T2 európskych kvalít, ktorý sa v niektorých smeroch môže rovnať oskarovi. V anarkezovi je stále ten hype, keďže nemá veľa LAN akcií za sebou a jeho príchod nenarušil veľmi štruktúru tímu, ktorá fungovala aj s capseNom. Plus do toho Dytor, keď sa dobre vyspí, ťažko proti nemu a máme tam ďalších 3 špičkových hráčov, ktorý sú zvyknutý na herný štýl, ktorý diktuje K1-FiDa. Keď má prísť prekvapenie, jedine vo finále.

Martin „Jafress“ Rada
Martin „Jafress“ Rada
Foto: osobní archiv

Jak letos hodnotíš kvalitu domácích týmů? Po chladném startu sezóny to vypadá, že se začíná dařit.

Súhlasím s tebou. Štart bol nemastný neslaný, ale vždy verím a fandím naśím domácim celkom. Veľmi sa mi páči tím Sampi.Tipsport. Ideálna kombinácia hráčov s vysokým individuálnym skillom a extrémne múdrym IGL. Za mňa tento tím má na postup na Major. Treba im dať čas, nech sa zohrajú a verím, že to padne. Inak tímy, ktoré by sa mohli dostať na Major už v CS 2, sú SINNERS, Dynamo Eclot a Sampi. Verím, že to jeden z týchto tímov dokáže už čoskoro.

Je pro tebe Tipsport CS:GO Bratislava speciální i tím, že se možná jedná o poslední domácí CS:GO LAN?

V tomto prípade nechcem byť veľmi sentimentálny. Mám pocit pri končení CS:GO, že už mam 50 rokov. Stále máme pred sebou CS 2 a na to sa snažím focusovať. Verím, že to bude pre hráčov výnimočný turnaj, možno aj posledný big event, záleží, ako sa aklimatizujú na CS 2.

Co vůbec očekáváš od Counter-Strike 2? Mohla by mít CZ/SK špička třeba i větší šanci prorazit?

Ja si myslím, že to bude extrémne hard, lebo človek nikdy nevie, ktorým smerom motyka vyletí. Cez Tier 2 scénu je veľmi ťažko preraziť už teraz a keď príde nová verzia, veľa ľudí a tímov to budú tryhardiť. K tomu Tier 3, v ktorej sa naše tímy nachádzajú, bude veľký pretlak a bude to ťažké sa odtiaľ dostať, ako z tekutého piesku.

Kdybys měl na závěr jednou větou pozvat fanoušky do na Tipsport CS:GO Bratislava, co bys jim vzkázal?

Dámy a páni, príďte sa rozlúčiť s CS:GO vo veľkom štýle do Bratislavy a ukázať CZ/SK scéne, že ako vedia fandiť Slováci! Slová na záver: Ďakujem všetkým za podporu a teším sa na vás v Bratislave.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.