Přejít k hlavnímu obsahu

Dupreeh je skutečný vítěz. Příběh Dána, který se stal nejúspěšnějším hráčem historie

24. 5. 2023 | 13:37 Counter-Strike 2 Příběh
Nikdy nebyl hlavní hvězdou svého týmu. Ale nakonec je na závěr éry Counter-Strike: Global Offensive právě on tím nejúspěšnějším hráčem historie. Zariskoval, opustil organizaci, kde získal největší úspěchy, a nakonec se ještě jednou mohl radovat a osamostatnit se tím na čele historických tabulek. Kariéra Petera „dupreeh“ Rasmussena by ale nebyla bez jeho táty.
Peter „dupreeh“ Rasmussen se svým tátou
Peter „dupreeh“ Rasmussen se svým tátou
Zdroj: ESL (Matthew Truelove)

Team Vitality v neděli ovládl poslední Major, nejdůležitější turnaj kompetitivního CS:GO okruhu. Dva jeho spoluhráči i organizace navíc bojovali před domácím publikem, takže i dupreeh měl největší podporu v historii. Třicetiletý Dán na začátku roku 2022 opustil Astralis, aby jeho příběh napsal svou zlatou tečku.

Všechno to ale začalo v roce 2010, kdy teprve Counter-Strike objevoval. Jeho otci byla diagnostikována rakovina a hraní pro něj bylo jediným útěkem z reality. I když je tak 2010 temným rokem rodiny Rassmussenů, pro mladého Petera jde o období, kdy naplno podlehl své vášni, která jej dovedla až na vrchol.

Tipsport CS:GO Bratislava
Tipsport CS:GO Bratislava
Foto: PLAYzone

Táta svého syna vždy podporoval a vozil jej na turnaje, i když zprvu si například důkladně pročítal podmínky služeb každé jedné hry, co Peter se svým bratrem na jeho pracovní počítač instaloval. Když se v roce 2014 upsal svému prvnímu profesionálnímu angažmá, rodina pochopila, že tohle může být skutečná kariéra.

Dupreeh se na svou rodinu mohl vždy spolehnout, jeho kariéru provázela především podpora od otce. Když ten ale cestoval na jeden z turnajů svého syna, upadl ve vlaku a bolesti se mu zhoršily. Vše vyvrcholilo v roce 2019. Den před na IEM Katowice cestou táta umřel. Poslední slova ale byla jasná: „Jeď na ten turnaj.“

Právě v Katovicích vyhráli Astralis svůj třetí ze čtyř Majorů a v Berlíně poté potvrdili pozici nejúspěšnějšího týmu všech dob. Na dupreeha vše po turnaji dolehlo. Jeho život už nikdy nebyl stejný, stále však hraje pro svého otce. Od roku 2022 už ale za Team Vitality, kam se přesunul po rozpadu legendárního jádra.

Do francouzské organizace zamířil spolu s Magiskem a koučem zonicem. Tým měl velký potenciál, na Majorech se jim ale nedařilo. Až na Paříž, v závěru celé CS:GO éry do sebe všechno zaklaplo. Dupreeh se kvalifikoval na 19. Major, jako jediný hráč na světě nechyběl ani na jednom, což je samo o sobě úctyhodné.

Svým pátým titulem osamostatnil na čele tabulek a je také jediným hráčem, kdo překonal metu 2 milionů dolarů ve vyhraných prize money. Pátý triumf jako kouč získal také zonic. Krásný byl však hlavně pohled, kdy dupreeh slavil titul se synem, který se mu letos narodil. A myslel u toho na tátu, kterým je nyní on sám.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.