Přejít k hlavnímu obsahu

Svalovat vinu na gaming je absurdní. Maminka zesnulého Twistena reaguje na kritiky

9. 6. 2023 | 15:30 VALORANT Komentář
Rána středeční noci se jen tak nezahojí. Nejspíše nikdy. Miliony nejen esportových příznivců z celého světa vyjádřily upřímnou soustrast, na adresu zesnulého Karla „Twisten“ Ašenbrenera ale přišla i řada nevhodných, útočných komentářů. Líbit si to nenechala samotná maminka Ivana Ašenbrenerová, která na svém profilu publikovala osobní vzkaz všem nepřejícím. S jejím souhlasem si můžete reakci na internetové kritiky a provokatéry přečíst v plné délce níže.
Twisten se svojí maminkou
Twisten se svojí maminkou
Zdroj: osobní archiv (s povolením)

Nechci a nemůžu mlčet. Nechci, aby smrt našeho milovaného syna způsobila, že se bude kritizovat esport a hraní počítačových her. Že se bude spekulovat o všem možném. Myslela jsem, že se mi podaří nečíst české komentáře, v nichž ti chytráci píšou: No jo, ty mladý nevědí co by roupama, no jo, není se čemu divit, když celý den sedí u kompu, no jo, kdo ví, co to bylo za rodinu, no jo, kdyby chtěl, tak by se léčil.

Kde se ve vás všech bere tolik jistoty o „vaší pravdě“?

Náš syn měl kolem sebe spousty lásky. Možná nejsem dokonalá matka, ale vždy jsem všechny své tři syny podporovala a bezmezně milovala a miluji. Zároveň jsem je nebrzdila ani jim nepřivazovala kouli k nohám. I můj táta mi vždy říkal, že člověk má mít sny a má za nimi letět až k oblakům. Kája letěl. A vyletěl až hodně vysoko. To, že se začátkem roku veřejně přiznal k tomu, že se potýká s depresemi, byla jedna z nejodvážnějších věcí, a jsem na něj hrdá. Ano, bojoval s depresemi a není jediný.

Twisten se svými sourozenci
Twisten se svými sourozenci
Foto: osobní archiv (s povolením)

Svalovat vinu na gaming, je absurdní. Kája neseděl jen u počítače. Profesionální esportovci mají přísný režim podobně jako jiní sportovci. Musí jíst zdravě, hýbat se a dobře spát. I oni mají náročné tréninky. A stejně jako jinde, i zde platí, že tlak na výkon vytváří permanentní tlak na psychiku. Stačí málo, třeba někde v genech sklon k úzkostem, a pak už je jen krok k depresi. A stačí třeba nešťastná láska a přijde zkrat. Nikdo nemá právo nikoho soudit.

Náš syn bojoval se svou nemocí a bojoval statečně. Stejně jako bojoval za tým Vitality, nebo předtím za BIG. Svůj život ukončili i jiní sportovci. Fotbalisté, hokejisté, trenéři. Depresemi trpí i tenisté, lyžaři, plavci. Deprese není nemoc, kterou někdo „chytne“ hraním počítačových her. Deprese se nedá ovlivnit vůlí, musí se léčit. Deprese a jakákoliv jiné psychické onemocnění, nesmí být společností tabuizovány.

Nesmíme skrývat, že kromě fyzického těla máme i duši. Nemlčme o tom. Nesmíme. Nikdo by neměl mít na čele stigma psychického onemocnění. Jsou to lidé jako ostatní. Nelituji ani jedné minuty, kterou jsem mohla strávit se svým synem. Fotka v náhledu je naše poslední společná fotografie. Berlín, květen 2023.

Zdroj: facebook.com
Štítky: Twisten, Valorant
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.