Přejít k hlavnímu obsahu

Bláznivý svět automatů: Velmocí těch běžných i výherních je Japonsko

12. 7. 2023 | 11:13 PR článek
Miska nudlové polévky, figurka Pikachu nebo, ehm, použité dámské kalhotky. To všechno se dá pořídit v japonských automatech. A když chcete trochu zábavy, herny pačinko a videoherní automaty vás zabaví klidně na celou noc. Nahlédněte s námi do země automatům zaslíbené.
Bláznivý svět automatů: Velmocí těch běžných i výherních je Japonsko
Bláznivý svět automatů: Velmocí těch běžných i výherních je Japonsko
Zdroj: Sazka

V Japonsku fungovalo v roce 2022 bezmála 4 miliony prodejních automatů. Jejich počet v posledních letech klesá, i tak jich je tu ale ze všech zemí na světě nejvíc v přepočtu na obyvatele. Automaty jsou opravdu na každém rohu. Kdo tam byl, ten vám to jen potvrdí.

Japonci své automaty milují a užívají si na nich prostě všechno. Vkládání peněz, všechno to blikání, tajuplné vrčení a tikání, než zevnitř něco vypadne. A snad nejvíc je fascinuje, když předem nevědí, co přesně za své peníze dostanou. K tomu se ale ještě dostaneme.

„A kuchaři nebudou mít co žrát…“

Zatímco u nás v Česku si v automatu koupíme tak maximálně sladkou tyčinku, limonádu nebo bagetu, ve velkých japonských městech je výběr mnohem pestřejší. Je libo teplé nudle ramen, rýžové kuličky s chobotnicí nebo italskou pizzu rovnou z trouby? V Tokiu, Jokohamě nebo Ósace vám tohle všechno uvaří (tedy spíš ohřeje) automat v každé druhé ulici nebo nádražní hale.

Jasně, že kvalita jídla z automatu se nevyrovná ani průměrnému pouličnímu bistru. Na druhou stranu se u nich najíte mimořádně levně a rychle. To víte, i milovníci tradičních čajových obřadů se čas od času potřebují bleskem nadlábnout cestou z práce.

Gača gača, co se skrývá v kuličce?

Vhodíte dvacku, zatočíte páčkou a vypadne vám kulička s překvapením. U nás jsou takové automaty taky, kromě předškolních dětí ale nikoho nevzrušují. Zato v Japonsku, tam jedou takzvané gača-maty („gača gača“ je přepis zvuku, který automat vydává, když vyplivuje kuličku) ve velkém!

Co je na gača-matech návykové? Kromě překvapení uvnitř třeba to, že jsou levné. Jedno zatočení vás vyjde v přepočtu na pár desetikorun a narozdíl od hracích automatů máte jistotu, že vždycky něco dostanete. Popularitě hraje do karet i japonská sběratelská vášeň – vzpomeňte si na Pokémony. Jakmile si vytočíte jednu postavičku, nepřestanete, dokud nemáte celou sérii.

Jinak tohle není žádná městská legenda: kromě hraček se v Japonsku vyskytuje i pár gača-matů s kuličkami obsahujícími dámské kalhotky. Přesněji řečeno použité dámské kalhotky. Proč si to někdo kupuje, to necháme na vaší fantazii.

Bláznivý svět automatů: Velmocí těch běžných i výherních je Japonsko
Bláznivý svět automatů: Velmocí těch běžných i výherních je Japonsko
: Sazka

Je pačinko hrací automat? Ano a ne

Zavítat do Japonska a nezajít do herny na pačinko, to je jako letět do Las Vegas a vynechat kasino. Prostě povinnost. O co jde? Pačinko jsou vlastně hrací automaty, jen místo roztáčení válců pouštíte tlačítkem kovové kuličky do zběsile blikajícího herního pole. To ze všeho nejvíc připomíná pinballový stůl, jen nastojato. A když kulička zapadne do správné dírky, vyhráváte.

Přestože je hazard v Japonsku jinak přísně regulovaný, pačinko herny jsou legální a po celé zemi jich najdete habaděj. Jen počítejte s tím, že když vyhrajete jackpot, místo balíku bankovek dostanete voucher. Za ten si buď přímo na místě vyberete věcné ceny jako na pouti, nebo najdete přepážku umístěnou kousek od herny, kde si přijdete na opravdové peníze.

Japonsko je samozřejmě rájem i videoherních automatů. Ve specializovaných hernách najdete jak bojovky, závody a střílečky známé z konzolí a počítačů, tak i taneční hry, při kterých se doslova zapotíte, pokud chcete nahrát slušné skóre.

Letenky do Japonska podražily? Doma je taky fajn

Navnadili jsme vás a taky byste si rádi zahráli nějakou hru? Dobré je, že kvůli tomu nemusíte do Japonska, dokonce ani nemusíte kupovat drahou konzoli. Hrát můžete klidně na svém chytrém mobilu. V obchodě s aplikacemi Google Play najdete spoustu her zdarma, stejně tak třeba aplikaci Sazka Hry (pozor, až od 18 let). Za vyzkoušení v ní stojí třeba automaty 81 multiplay zdarma. Hrát můžete jak za peníze, tak i zadarmo, jen tak pro zábavu. To už je zcela na vás.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Štítky: Sazka, PR článek
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).