Přejít k hlavnímu obsahu

USB-C na trůnu. Vláda schválila sjednocení nabíječek, platí i pro Apple

13. 7. 2023 | 14:30 Zajímavost
Vláda schválila sjednocení nabíječek, budou se používat výhradně kabely a zdířky typu USB-C, uvedl na Twitteru ministr životního prostředí Petr Hladík. Norma přenáší do českého prostředí předlohu loni schválenou Evropským parlamentem. Týkat se bude i zařízení od společnosti Apple, která dosud operovala s vlastním typem kabelů.
USB-C
USB-C
Zdroj: depositphotos.com (s povolením)

K novému mobilnímu telefonu podle Hladíka nebude nutné dodávat rovnou i nabíjecí zařízení. „Lidé si ho tak pořídí jen v případě, kdy ho opravdu potřebují a tím se sníží i elektronický odpad. Pro většinu zařízení bude nařízení platné od prosince 2024, pro laptopy od dubna 2026,“ dodal ministr.

Evropská komise návrh předložila předloni a iniciativa poměrně rychle získala podporu europoslanců i členských zemí unie. Během loňských vyjednávání o konečné podobě byl záběr směrnice rozšířen, a spotřebitelům by tak měl kabel s koncovkou USB-C v budoucnu stačit na nabíjení mobilů, tabletů, čteček, digitálních fotoaparátů, bezdrátových sluchátek, myší a reproduktorů nebo ovladačů k herním konzolím.

Na tyto produkty se opatření začne vztahovat 24 měsíců po vstupu v platnost. U laptopů mají výrobci 40 měsíců na to, aby se přizpůsobili.

Změně neuteče ani Apple

Směrnici Evropské unie musí splnit i technologický velikán Apple. U svých telefonů iPhone přejde na nabíječku typu USB-C ještě letos, uvedl již dříve marketingový ředitel Greg Joswiak. Firma už přešla na konektor u počítače Mac, mnoha iPadů a příslušenství.

Joswiak upozornil, že Apple a EU se v otázce nabíječek přou už deset let. Připomněl, jak evropské úřady kdysi chtěly, aby Apple přijal typ Micro-USB. Dodal, že pokud by se tento přechod uskutečnil, nebyl by vynalezen současný konektor Lightning, ani nyní rozšířený USB-C.

Kabel Lightning
Kabel Lightning
: depositphotos.com
Štítky: nabíječka, usb-c, Apple
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).