Přejít k hlavnímu obsahu

Broadcastové vysílání. Co vše je pro něj potřeba a jaké má výhody oproti ostatním?

11. 4. 2022 | 16:52 PR článek
Možná jste někdy slyšeli o vysílání, kterému se říká broadcast. Jedná se o poměrně dost rozsáhlý pojem, který se nepoužívá čistě jenom v telekomunikacích, ale třeba i v radiových signálech nebo dokonce počítačových sítích.
MK-VISION
MK-VISION
Zdroj: MK-VISION

Ve své podstatě se jedná o způsob vysílání, kdy se jeden vysílající snaží oslovit všechna dostupná zařízení. Díky tomu je velice specifický a od něj se tak odvíjí i jeho specifické využití. A na jedno z těch nejspecifičtějších se podíváme právě v rámci dnešního článku.

Co je to broadcast ve vysílání?

V rámci televizního nebo jiného vysílání je broadcast víceméně prostředek masové komunikace, který zcela cíleně komunikuje se stovkami a tisíci různých zařízení. Prakticky se tak dá použít pro provoz jakékoliv sítě, od které očekáváte vysoký dosah, nebo je dokonce takový dosah základem jejího úspěchu. Tento typ vysílání s sebou nese ale také mnohé výzvy a potřeby správného vybavení a manipulace. A to všechno může být důvodem, proč se mu nakonec nevěnuje až tak velké množství lidí.

MK-VISION

Jaké je ideální místo pro broadcast?

Pro provoz podobného stylu vysílání bude pochopitelně velice důležitou otázkou také místo, kde jej chcete vůbec provozovat. Typicky je vhodným místem pro broadcast Praha a další největší města u nás, protože je zde nejlepší konektivita. To je rozhodně jeden z technologických aspektů, na které se

v rámci takového vysílání nesmí v žádném případě zapomínat. Od A do Z je tak extrémně důležité to, abyste mohli vysílat s dostatečnou rychlostí a sílou konkrétního signálu, který budete používat.

Technologicky dokonale vybavené studio

Pochopitelně ale mezi ty největší plusy podobných studií patří také jejich technologické vybavení. Standardně se počítá s tím, že v rámci podobného vysílání se mixuje větší množství zdrojů, co se týče obrazu ale také samotného audia. Mimo toho je nutné zajistit, aby v místnosti pro přímé vysílání fungovala dokonalá prostorová akustika, odpovídající nasvětlení a mnohé další. Vývoj broadcastového studia tak rozhodně není nic, co by bylo během na krátkou trať.

Štítky: PR článek
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).