Přejít k hlavnímu obsahu

Český hráč si zahraje na mistrovství světa! Entropiqu utekl postup o méně než bod

24. 7. 2023 | 12:38 Apex Legends Reportáž
Světový šampionát ve hře Apex Legends bude mít poprvé v historii českou stopu. Josef „B4mbino“ Nedorost se svým týmem GoNext Esports ovládl Last Chance Qualifier a v září poletí do Birminghamu na milionový vrchol sezóny. Mezinárodnímu triu české organizace Entropiq naopak postup utekl tím nejtěsnějším možným rozdílem o jediné místo v tabulce.
GoNext Esports
GoNext Esports
Zdroj: ALGS

 Josef „B4mbino“ Nedorost v českém esportovém rybníčku není v podstatě vůbec známým jménem, celou svoji kariéru totiž působí v Evropě. Ve svém životopisu má působení v organizacích 303 Esports, BearClaw Gaming, Vexed Gaming, Start a Fight a v současnosti reprezentuje řecký celek GoNext Esports. Do něj přestoupil se svým orgless týmem Ethernal, který hraje v Pro League a patří tak do širší evropské špičky.

Na vysokou úroveň se B4mbino dostal už v minulosti se sestavou 303 Esports, dokonce měl tu čest si zahrát na EMEA části ALGS Championship 2021. Při absenci mistrovství světa se jednalo o pomyslné mistrovství Evropy, kde trio s českým borcem uhrálo 11. místo. V letošním roce si sice našel nové spoluhráče, ambice se ale nemění. Tentokrát se Nedorostovi poštěstilo a nebude chybět na skutečném světovém šampionátu.

Ethernal po 10. místě v Pro League našli domov v organizaci GoNext Esports, se kterou vyrazili na play-off druhého split Apex Legends Global Series do Londýna. Pro B4mbina šlo o druhý S-tier turnaj v kariéře, poprvé si ale zahrál v offline prostředí a okusil atmosféru nejvyšší světové úrovně se vším všudy. Jeho tým se umístil na 23. příčce, o tři místa tak nepostoupil do finále. Pozornost tak přesunul k tomu, co následovalo.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

GoNext Esports si totiž vysloužili účast v regionálním Last Chance Qualifieru, odkud si dva nejlepší týmy o víkendu zajistily poslední dvě místenky na letošní ALGS Championship. Do turnaje přitom oproti play-off nastoupili s novým hráčem v sestavě – a tato změna se vyplatila na jedničku. B4mbino a spol. postoupili do finále, dostali se na potřebnou metu 50 bodů, kterou jako první výhrou proměnili v prvenství a postup!

Kdo naopak smutní, to je Entropiq. Česká organizace s GoNext držela krok nejlépe ze všech. Když ale B4mbinův tým lobby ukončil, tak byl druhý postupující tým určen na základě bodového zisku. Entropiq měl 64 bodů, stejně jako Les cités de France, ale ve shodě bohužel rozhodovala nejlepší hra. Entropiq zvítězil se šesti killy, Francouzi s deseti. Českému celku tak účast na mistrovství světa unikla skutečně o vlásek.

Hezký příběh napsala také severoamerická poslední šance. Využil ji totiž tým The Dojo, v jehož řadách najdeme oblíbeného streamera Timothyho „iiTzTimmy“ Ana. Postup to byl suverénní, už ve Winners Bracketu vyhráli tři hry z osmi a na druhý tým měli více než dvojnásobný náskok. Ve finále sice na výhru čekali, ale tým se známým tvůrcem, který má miliony sledujících, dokázal v klíčový moment skutečně uspět.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.