Přejít k hlavnímu obsahu

Už žádné uzavřené turnaje! Valve pořadatele donutí mít otevřený ekosystém

3. 8. 2023 | 19:37 Counter-Strike 2 Zajímavost
Kouzlo Counter-Striku vždy bylo v otevřeném turnajovém okruhu. Každý se mohl kdykoliv probojovat z nuly až na vrchol, což konec konců platí i o dnešních Majorech. Pořadatelé jako ESL a BLAST však donutili Valve jednat. Od roku 2025 budou uzavřené soutěže zakázané!
Casper „cadiaN“ Møller
Casper „cadiaN“ Møller
Zdroj: Stephanie Lindgren

Franšízing je po obchodní či jiné stránce možná udržitelnějším modelem, otevřený ekosystém však přináší mnohem vyšší atraktivitu. Counter-Strike vždy byl nejjasnějším důkazem tohoto přístupu a příběhy „from zero to hero“ patří mezi ty nejkrásnější na každém Majoru, kde vždy někdo překvapivě postoupí a zazáří.

Některé přední soutěže ale zvolily jinou cestu, která brzy skončí. „Counter-Strike je nejlepší, když týmy soupeří za rovných podmínek a kdy je od úspěchu limitují jen jejich schopnosti. V posledních letech jsme byli svědky toho, jak se profesionální Counter-Strike od tohoto ideálu vzdaluje. Ekosystém se postupně stal méně otevřeným a přístup do největších soutěží je stále více omezován obchodními vztahy,“ oznámilo dnes Valve velkou novinu.

Řeč je samozřejmě o ESL Pro League a především BLAST Premier, které zabírají velkou část sezónního kalendáře, i když mají většinu účastníků zasmluvněných na několik let dopředu, nezávisle na tom, jakou kvalitu jejich aktuální sestavy mají. „Myslíme si, že Counter-Strike by měl být otevřeným sportem. Proto se chystáme rozšířit požadavky na provozování velkých soutěžních událostí,“ píše dále Valve ve svém příspěvku.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Na podrobnostech tvůrci Counter-Striku stále pracují, tohle jsou ale tři základní body nových pravidel:

  • Organizátoři již nesmějí mít obchodní vztahy ani jiné střety zájmů s týmy, které se účastní jejich akcí
  • Pozvánky budou udělovány na základě Valve rankingu, nebo jinak určeny skrze otevřené kvalifikace
  • Všechny kompenzace pro zúčastněné týmy (prize pool a jiné) budou veřejně přístupné a budou se řídit objektivními kritérii, do kterých může komunita nahlédnout

Valve tímhle krokem dává najevo, že mu záleží na zdravém prostředí, kde peníze neznamenají všechno. S novým dílem Counter-Strike 2 přijde nejen nová éra hry, ale možná také přístupu od samotných vývojářů, který byl v minulosti velmi chladný. Už nyní víme, že se v následujících letech máme opravdu na co těšit.

Jako první se k novinkám postavil zástupce ESL, který je připravený. Změnám jsou otevření ale i v Blastu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.