Přejít k hlavnímu obsahu

Slavnému týmu hrozí bankrot. Měsíčně platí 15 milionů korun na výplatách!

9. 8. 2023 | 13:10 VALORANT Příběh
Přední americká organizace brzy zřejmě zmizí z povrchu zemského. Sentinels dlouhodobě vykazovali vysokou ztrátu, ale podle nejnovějších informací už nebudou schopni fungovat více než pár měsíců. I když splní cíle crowdfundingu, tak organizace nepřežije více než půl roku.
Sentinels VALORANT tým
Sentinels VALORANT tým
Zdroj: Riot Games

Sentinels se na VALORANT scéně pohybují od samého začátku, kdy podepsali bývalou Overwatch hvězdu Jaye „sinatraa“ Wona či někdejšího CS:GO profíka Shahzeba „ShahZaM“ Khana. Loni do základní sestavy zlákali superstar své doby Tysona „TenZ“ Ngo a letos jejich dres krátce oblékl i samotný Michael „shroud“ Grzesiek. Organizace má pod sebou také tvůrce Tarika „tarik“ Celika či Brandona „aceu“ Winna.

Podle tohoto výčtu si nejspíše řeknete, že se Sentinels vede opravdu dobře, když si mohou dovolit podepisovat jednu hvězdu vedle druhé. Realita je ale přesně opačná. Za rok 2021 byli v mínusu přes 6 milionů dolarů, za ten minulý dokonce ještě o 2 miliony více. Nyní se pravděpodobně všechno definitivně zlomilo. Organizace už má finance pouze na další 2-3 měsíce fungování a čeká skutečně na zázrak.

Sčítání hráčů
Sčítání hráčů
Foto: Česká asociace esportu

Nedávno spuštěný crowdfunding byl pro fanoušky šokující. Organizace totiž v jeho detailech zmiňuje, že měsíčně na výplatách hráčů, tvůrcům, dalším zaměstnancům a za zásoby merchandise utratí necelých 700 tisíc dolarů. Není divu, že se Sentinels finančně nedaří. Jejich cesta nepůsobí jako cesta dlouhodobé udržitelnosti. Organizace založená v roce 2016, ještě jako Phoenix1, se utrhla ze řetězu a řítí se do propasti.

I pokud by ale Sentinels dokázali crowdfunding naplnit dle představ, stejně by získané finanční prostředky nestačily na více než dalších pár měsíců fungování. Jedním z mála přijatelných řešení by mohl být vynucený prodej. Sentinels mají jako značka v zámoří vysokou hodnotu a mohl by se najít zájemce v řadách byznysmenů nebo třeba sportovců. V současném modelu už ale fungovat dlouho podle všeho nebudou.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.