Přejít k hlavnímu obsahu

Ze dna až na absolutní vrchol. USA před zraky Elona Muska vítá mistry světa!

27. 8. 2023 | 16:30 VALORANT Reportáž
Je sice stále srpen, ale zlatý hřeb letošního roku ve Valorantu máme za sebou. Závěrečný střet nejlepších týmů je minulostí, před domácím publikem si pro titul dokráčeli Evil Geniuses.
Evil Geniuses
Evil Geniuses
Zdroj: VCT Esports

Letošní finále VALORANT Champions bylo na vyšším levelu hned z několika pohledů. Doposud největší stage s nejvyšší kapacitou publika, rekordní prize pool a nejvypiplanější show, to vše přilákalo i celebrity mimo esport do Kia Fora. Na místo dorazil dokonce i Elon Musk, jehož publikum ale náležitě vybučelo.

Všichni se v Los Angeles ale sešli pro korunovaci nových králů světové scény. Radovat se z největšího úspěchu ve své historii mohl jen jeden celek, přízeň fanoušků v hale měl samozřejmě především domácí tým Evil Geniuses. Jinde po celém světě naopak jasně vládl tým Paper Rex. Šlo tak skutečný souboj dvou světů.

Pokud by někdo na začátku roku předpovídal složení finále, EG ani PRX by zřejmě netipoval. Vše ale změnila jedna posila. Pro severoamerickou organizaci to byl Max „Demon1“ Mazanov, pro tu singapurskou Ilya „something“ Petrov, kteří do sestav přinesli svěží vítr. Od té doby se z nich staly prvotřídní mašiny.

Velký kus práce na úspěchu ovšem měli i trenéři. Christine „potter“ Chi z týmu EG vytěžila maximum a její práci obdivují fanoušci po celém světě, zatímco timeouty Alexandra „alecks“ Sallého pokaždé měnily tempo hry. Jeho PRX navíc měli ve finále výhodu díky postupu z WB, který zajistil dva bany ve vetu.

Hned první mapa ukázala, jak zábavná série diváky čeká. Styl obou celků byl velmi podobný: uvolněnost a „W gaming“. Split nakonec padl do rukou EG v poměru 13:10 a mířilo se na Ascent, který po celý turnaj ani jednou severoameričtí střelci neprohráli. PRX je ale zlomili a díky výhře 13:11 stav finále vyrovnali.

Na Bindu asijští borci vytáhli svou Yoru kompozici, aby soupeře zaskočili, jako se to povedlo v minulosti několikrát. Jenže Alexander „jawgemo“ Mor byl na své Raze nezastavitelný a dominance vyústila k přejezdu 13:5.

Poslední možnost něco se zápasem udělat měli PRX na Lotusu. Speciální motivaci srovnat měl hlavně Wang „Jinggg“ Jing Jie, pro něhož šlo o poslední zápas před nástupem do vojenské služby. EG se ale na začátku druhé poloviny chopili a vedení a už neztratili. 13:10 pro EG znamenala konečnou pro PRX.

Trofej Champions má nové majitele, kteří spolu dlouhou cestu a odnáší si desítky milionů korun.

  •  Spojené státy americké Kelden „Boostio“ Pupello
  •  Kambodža Alexander „jawgemo“ Mor
  •  Spojené státy americké Corbin „C0M“ Lee
  •  Spojené státy americké Ethan „Ethan“ Arnold
  •  Spojené státy americké Max „Demon1“ Mazanov
  •  Spojené státy americké Christine „potter“ Chi
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.