Přejít k hlavnímu obsahu

Česká liga nebude ani v EA FC 25. Důvod? Neochota EA Sports

11. 9. 2023 | 18:43 EA SPORTS FC 24 Rozhovor
Česká liga v EA Sports FC 24, následující fotbalové pařbě, nebude. Informaci definitivně potvrdil portálu Vortex Štěpán Hanuš, Project Development Manager z Ligové fotbalové asociace. A podle všeho se fanoušci českého fotbalu nedočkají ani v dalším ročníku, tedy EA FC 25. „Postoj EA Sports je v tomhle neoblomný,“ nechal se slyšet Hanuš z LFA.
Česká liga nebude ani v EA FC 25. Důvod? Neochota EA Sports
Česká liga nebude ani v EA FC 25. Důvod? Neochota EA Sports
Zdroj: EA Sports

Je to už taková každoroční tradice. Vždy před vydáním FIFA/EA Sports FC čekají čeští fanoušci na to, zda se dočkají FORTUNA:LIGY. Nejvyšší česká fotbalová soutěž byla naposledy ve hře před dvanácti lety. Tehdy dojížděl roční cyklus FIFA 11. Nechyběl žádný z elitních domácích týmů včetně Ústí nad Labem či 1. FK Příbram. V útoku SK Slavia Praha řádil Stanislav Vlček a za FC Viktoria Plzeň bojovala první mistrovská parta kolem Pavla Horvátha.

Ty časy už jsou ale dávno pryč. Od té doby se nikdy nepodařilo dostat českou ligu do FIFA. Ligová fotbalová asociace (LFA) se o to pokouší už od roku 2018, kdy byla založena. Jedním z prvních bodů po vzniku LFA měl být právě návrat tuzemské nejvyšší soutěže do nejhranější fotbalové hry světa. „Dostat se zpět do hry je velice těžké,“ řekl Hanuš v rozhovoru pro Vortex. „Je velice složité s EA vstoupit do jednání,“ dodal Project Development Manager LFA.

Nové ligy pro vývojáře z EA Sports znamenají i veliké náklady. „V porovnání s tím, jaké přinášíme možnosti a potenciál na českém trhu, tak si to EA Sports vyhodnocují jako nerentabilní,“ uvedl Štěpán Hanuš jeden z důvodů, proč se FORTUNA:LIGA opět nedostala do výběru. „Ochota přidat jakoukoli soutěž z jejich strany je velmi složitá,“  popsal Hanuš další problémy.

Jednání jsou prý dlouhodobá, několikrát se i zástupci LFA a EA Sports setkali osobně. Úspěch se ale nedostavil a tak bude EA Sports FC 24 znovu bez české ligy. Nepomohl ani argument o již přidaných tuzemských mančaftech - Spartě, Slavii a Plzni. Situaci by teoreticky mohl změnit i nový generální partner české ligy, který nastoupí v roce 2024.

Hanuš zároveň informoval diváky o tom, že EA Sports jednají o ligových licencích s předstihem 18 měsíců. „Když vám nyní říkám, že nejsme úspěšní, tak to bude patrně znamenat i to, že se neobjevíme ani v té následující edici,“ sdělil zástupce LFA špatnou zprávu fanouškům. Minimální šance prý ještě existuje, na dobré cestě ale jednání nejsou.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).