Přejít k hlavnímu obsahu

Pryč se zájmeny? Kontroverzní mod Starfieldu byl nakonec odstraněn

18. 9. 2023 | 10:41 Gaming
Nexus Mods, jedna z největších webových stránek zaměřujících se na herní mody, odstranila ze své databáze speciální mod do populárního Starfieldu. Zmíněný mod odstranil z tvůrce postav zájmena (he/she) a nahradil je neo-zájmeny „they/them“, jež neurčují pohlaví osob. „Stojíme za rozmanitostí a inkluzí v naší komunitě a odstranění rozmanitosti, i když se mnohým líbí, nepodporuje pozitivní komunitu modderů,“ stojí v prohlášení Nexus Mods pro 404media.
Pryč se zájmeny? Speciální mod ve Starfieldu byl nakonec odstraněn
Pryč se zájmeny? Speciální mod ve Starfieldu byl nakonec odstraněn
Zdroj: Bethesda

Když se ve tvorbě postavy ve Starfieldu objevila možnost volby pohlaví, menší část komunity se vzbouřila a dokonce po Bethesdě požadovali vrácení peněz.

Hlavním hlasem tohoto „hnutí“ byl youtuber HeelvsBabyface s 350 tisíci odběrateli. Zájmena pro něj údajně naprosto zničili zážitek ze hry Starfield. Nemohl se do hry dostatečně ponořit, nemohl si podle svých slov tuto RPG pařbu užít. „Zku*vená zájmena,“ zlobil se tvůrce.

Mod, jež zájmena odstranil, často ničil konverzace mezi postavami. Věty nedávaly smysl, odstranění zájmen nefungovalo úplně podle představ tvůrců. A Nexus Mods zakročili.

„Hostování tohoto modu nebylo pro nás a rozhodně je v našich právech nehostovat obsah na naší platformě,“ napsala společnost Nexus Mods v emailu pro 404media. „Nejedná se o „politické prohlášení“ ani o „přiklonění se k jedné či druhé straně v kulturní válce“. Stojíme za rozmanitostí a inkluzí v naší komunitě a odstranění rozmanitosti, i když se mnohým líbí, nepodporuje pozitivní komunitu modderů,“ dodává zástupce Nexus Mods.

Drtivá většina herní komunity stojí za Nexus Mods a nesouhlasí s kritikou Bethesdy. Podle hráčů jde o přehnanou reakci.

Screenshots from the banned pronoun remover mod
byu/_thana inStarfield
Štítky: Starfield, mód
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).