Přejít k hlavnímu obsahu

První hráčka na Tier 1 scéně? Nebudu hrát se ženou, odmítl hráč její zařazení

23. 9. 2023 | 16:20 VALORANT Kauza
Odvaha, nadšení, talent a pracovitost. To jsou klíčové vlastnosti, které vedou nejen ve světě esportu na nejvyšší úroveň. Stále však existují bariéry, které musí být překonány, aby se talentovaní hráči dostali tam, kam patří. Přesně jako v tomto případě. Na povrch vyplavala skutečnost, která nám připomněla, že esport není imunní vůči předsudkům a diskriminaci.
Melanie „meL“ Capone
Melanie „meL“ Capone
Zdroj: Riot Games

Třiadvacetiletá Melanie „meL“ Capone je jednou z nejlepších hráček Valorantu na světě. Proslavila se vynikající hrou  a její dovednosti ji časem dostaly na úroveň, kde měla možnost zkusit si hrát na nejvyšší úrovni. Ale co se stalo, když se rozhodla, že se pokusí získat místo v jednom ze špičkových týmů?

Odmítnuta byla, bohužel, z kontroverzního důvodu. U několika týmů se vždy měl najít alespoň jeden hráč, který prostě a jednoduše nechtěl „hrát s ženou.“ Jde o starší záležitost a MeL na tuto zkušenost téměř zapomněla, ale teď se probudila do světa, kde všude vidí svůj obličej a řeší něco, co se stalo už dávno.

„Cítím se tak trapně,“ prohlásila na sociálních sítích, „profíci a další kolegové se musí bránit, protože po nich jdou masy. Chci jen hrát hru a makat, abych se zlepšila. Mám pocit, že si všichni myslí, že se vymlouvám. Drtivá většina mužů v profi komunitě se mě zastává, radí mi, brání mě v toxických ranked lobby, ručí za mě svým týmům/jiným týmům za příležitosti atd. Nikdy jsem nepocítila takovou podporu od jiného esporte. Moc si vás všech vážím.“

Přestože se jedná o nepříjemný příběh, meL bude pokračovat ve své cestě k úspěchu. „Teď bych to opravdu ráda hodila za hlavu a se svým týmem se zaměřila na GC3,“ zakončila svůj příspěvek, pod kterým komunita věří, že esport bude místem, kde mají všichni hráči stejné příležitosti a kde budou hodnoceni podle svých dovedností, nikoli podle svého pohlaví.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.