Přejít k hlavnímu obsahu

Osmnáctiletý profík sázel na své zápasy a už si nezahraje!

20. 9. 2023 | 14:33 Counter-Strike 2 Kauza
Komise pro integritu esportu tvrdě udeřila. Tvrdý trest za porušení protikorupčního kodexu si vysloužil Joel „joel“ Holmlund, jenž před půl rokem sázel na zápasy a nyní na něj spadla klec.
Joel „joel“ Holmlund
Joel „joel“ Holmlund
Zdroj: GODSENT

Patřil mezi největší současné talenty švédského Counter-Striku, na serveru se ale možná už nikdy znovu neukáže. Komise ESIC zveřejnila publikaci o dvou prohřešcích osmnáctiletého hráče, který na konci března sázel na zápasy svého týmu, což je samozřejmě přísně zakázáno. Následně si měl dokonce vsadit na výsledky dalších 17 zápasů jiných celků. Pokud se něco takového finálně potvrdí, přijde permanentní ban.

Joel „joel“ Holmlund v té době reprezentoval známou organizaci GODSENT, se kterou vypadl v turnaji BetBoom Playlist Urbanistic. GODSENT byli ve swissu neporažení a uspěli také v prvním kole play-off. Následně však nestačili na BIG. Termínově mělo jít právě o dva vyřazovací duel, kde si měl joel vsadit na svůj vlastní tým. V obou zápasech byl ale hlavním tahounem GODSENT, a tak nejspíše nešlo o sázku na prohru.

Mladý hráč se poprvé o situaci dozvěděl na konci srpna, kdy ho organizace následně propustila z lavičky, na které od května seděl. Po debatě s Ianem Smithem z ESIC ale vyšlo najevo, že prohřešek není potvrzen a trest ho nečeká. O víkendu se ale joel se svým současným týmem Victory Zigzag, jenž dokázal překvapit dokonce i MOUZ, kvalifikoval na BLAST Premier Showdown. Jeho jméno se tak opět dostalo do popředí.

Švédský mladík se proti dnešnímu vyjádření okamžitě ohradil a nadále je otevřený kooperaci s Komisí pro integritu esportu. Se svým právníkem však připravuje reakci, kterou plánuje vydat okolo 6. října. Permanentní zákaz pro účast na turnajích je aktuálně označen jako dočasný, protože proces ještě nebyl uzavřen. Právě říjen by tak měl přinést konečný verdikt, pokud do hry vstoupí nové důkazy nebo výpovědi.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.