Přejít k hlavnímu obsahu

Aktivisté už i v esportu. Londýnské finále přerušeno, co se stalo?

17. 10. 2023 | 17:01 Kauza
Chystáte velkou akci a máte sponzory, kteří nějakým způsobem podporují oblast fosilních paliv? Pak se připravte na vnik protestujících ze skupiny JustStopOil. Právě oni totiž nastoupili na pódium během finálového turnaje v Tekken 7 na veletrhu EGX a nabarvili monitory včetně hlavní obrazovky na oranžovo kvůli sponzorům.
Aktivisté už i v esportu. Londýnské finále přerušeno, co se stalo?
Aktivisté už i v esportu. Londýnské finále přerušeno, co se stalo?
Zdroj: Twitter.com

Aktivistická skupina JustStopOil, která bojuje za neudělení licencí britskou vládou pro nadcházející projekty v oblasti fosilních paliv, se dostává každou další akcí více do popředí. Jejich nejnovější „útok“ proběhl na finálovém turnaji v bojové hře Tekken 7 na veletrhu EGX. Tři protestující na pódiu potřeli hráčům monitory a hlavní obrazovku oranžovou barvou.

Požadujeme, aby britská vláda okamžitě zastavila veškeré nové udělování licencí na těžbu uhlí, ropy a plynu,“ sdělili aktivisté všem přítomným. Fanoušci byli natolik vytočení, že po celém areálu bylo slyšet pouze bučení. Ochranka po chvíli zareagovala a protestující z pódia odvedla. Dle dostupných informací byli všichni tři zatčeni a budou vyšetřováni za trestný čin poškozování cizí věci.

Na otázku, proč protestující chodí mezi mladé lidi, kteří si problematiku z velké části uvědomují a zároveň částečně i toto mínění podporují, odpověděli jasně. „Naším cílem není získat lidi na naši stranu. Naším cílem je dostat se do povědomí o problému a tím vyvinout tlak na vlády a korporace, popřípadě časem získat větší podporu,“ odpověděli.

Sponzorem veletrhu EXG 2023 je banka Barclays, která financovala fosilní paliva v hodnotě přibližně 167 miliard dolarů. Společnost Shell navíc sponzoruje populární hru Fortnite a také herní influencery,“ odůvodnili protestující svoji účast na veletrhu. Pro podobně velké akce to prý možná bude spouštěč toho, že si budou hledat ekologičtější sponzory.