Přejít k hlavnímu obsahu

Nová éra FaZe Clanu! Finanční jistota ale znamená také obří konflikt zájmů

21. 10. 2023 | 09:19 Counter-Strike 2 Přestup
Přední organizace a světoznámý brand FaZe Clan se v letošním roce potýkal z výraznými finančními potížemi. Těm je ale díky prodeji 55% akcií konec. 133. nejbohatší muž planety a majitel NFL týmu Dallas Cowboys Jerry Jones získá za 16 milionů dolarů nad týmem plnou kontrolu. Spadat bude pod společnost GameSquare, kam už ale patří organizace Complexity.
FaZe Clan
FaZe Clan
Zdroj: FaZe Clan

Doba temna končí, fanoušky legendárního jména čekají lepší časy. Ještě před rokem byla hodnota FaZe odhadována na miliardu dolarů, akcie společnosti se při vstupu na americkou burzu SPAC prodaly za 750 milionů, což bylo 25krát více, než je současná hodnota společnosti. Není tak překvapením, že se nyní na nejvyšší pozice vrací původní zakladatelé a ikony letité historie FaZe Clanu – Banks, Temperrr a Apex.

Akvizice však s sebou přináší také obří konflikt zájmů. Nový majitel, společnost GameSquare, totiž od roku 2021 vlastní také organizaci Complexity. A jelikož pravidla drtivé většiny turnajů zakazují vlastnictví více soutěžících týmů, půjde o velký střet zájmů. Největší problém se týká Counter-Strike 2, v němž oba celky patří mezi světovou špičku. Valve i největší pořadatelé turnajů ESL a BLAST jsou nekompromisní. Pokud se GameSquare nerozhodne Complexity prodat, zmizí jedno z legendárních jmen z Counter-Strike scény.

Nejde přitom o první podobný případ. Ze scény takto zmizely týmy Immortals nebo Envy. Ve stejné pozici se v roce 2017 ocitla společnost ESForce, která si ponechala Virtus.pro a musela prodat SK Gaming a NAVI. Do křížku se dostal také BLAST, jehož vedení stálo za týmy Astralis, Heroic a Origen. Nejvýraznější případ nastal v roce 2020, kdy Valve hrozilo zákazem účasti na Majorech hned sedmi týmům. Největším problémem byla organizace Yeah!, kterou spoluvlastnili Epitacio „TACO⁠“ de Melo nebo Marcelo „coldzera⁠“ David.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.