Přejít k hlavnímu obsahu

Ani do třetice neprolomil smůlu. Český hráč na milionovém šampionátu končí

22. 10. 2023 | 17:27 Dota 2 Reportáž
Jonáš „SabeRLight-“ Volek se jako nejlepší český hráč Doty 2 kvalifikoval potřetí v řadě na mistrovství světa The International. Se svým týmem ale nevyhrál ani jednu celou sérii a loučí se už v prvním kole pavouka. Ani na třetí pokus tak nedokázal dojít dále a odjíždí zklamaný.
Jonáš „SabeRLight-“ Volek
Jonáš „SabeRLight-“ Volek
Zdroj: Shopify Rebellion

Jonáš „SabeRLight-“ Volek od konce minulého roku reprezentuje organizaci Shopify Rebellion. S hvězdnými ikonami jako Artour „Arteezy“ Babaev nebo Tal „Fly“ Aizik se stal mistrem Severní Ameriky, odnesl si medaili ze dvou sezón DreamLeague a na Majoru v Limě si odnesl 4. místo. Na letošní šampionát tak mířil se svým týmem jako sedmý nejlepší tým celoročního Dota Pro Circuit žebříčku. Očekávání tak byla vysoká.

Těsné před turnajem ale český hráč onemocněl tonsillitidou, jeho příprava tak byla omezená. Nedařilo se ale týmu ani jako celku. Cesta Shopify Rebellion začala ve skupině B, kde ale ve čtyřech BO2 sériích vybojovali jen dvě remízy a o jedinou hru unikli vyřazení na úkor Thunder Awaken. Po následné prohře s týmem Spirit však věděli, že musejí začít ve spodním pavouku a žádnou další porážku si na turnaji nemohou dovolit.

Osud Volkovi do cesty svedl TSM, regionálního konkurenta, ale hlavně jeho bývalého zaměstnavatele. První hra trvala necelých 48 minut, na jejím konci zvítězili TSM. Ani reparát se Shopify Rebellion nevydařil a místo srovnání série přišla dvakrát tak rychlá hra. Tým českého hráče se tak se Seattlem loučí na 13. až 16. místě, stejně jako před dvěma lety. Za tři účasti se třemi různými týmy nedokázal Volek prolomit první kolo.

Největším zklamáním letošního The International je však samotný prize pool. Mistrovství světa v Dotě 2 dlouhé roky bořilo rekordy ve výši finančních odměn, letošní pokles je ale opravdu razantní. Valve do battle passu nedalo skoro žádné zajímavé předměty a komunita nemá mnoho důvodů vrcholný turnaj podpořit. Aktuální výše prize poolu je 3 miliony dolarů, což je opravdu zlomek oproti dřívějším desítkám milionů.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.