Přejít k hlavnímu obsahu

Vládce tří ér. Příběh karrigana, který je ve 33 letech stále na světovém trůnu

24. 10. 2023 | 12:24 Counter-Strike 2 Příběh
Jméno Finna „karrigan“ Andersena dnes mají všichni spojené se špičkovým kapitánem a jedním z největších in-game leaderů poslední doby. Při přechodu na CS:GO však byl špičkovým sniperem, dokonce jedním z nejlepších na světě. Jeho vytrvalost je neuvěřitelná, protože o víkendu si na své konto připsal světový titul ze třetího různého dílu legendární FPS série.
Finn „karrigan“ Andersen
Finn „karrigan“ Andersen
Zdroj: PGL Esports

Už je to dlouhých 18 let, co se mladičký syn dánského otce a německé matky Finn „karrigan“ Andersen poprvé ukázal na turnaji v CS 1.6. Díky svému původu se ukazoval jak na dánských, tak na německých soutěžích. V roce 2010 se sice dostal do dánské reprezentace, ve stejném roce na úkor slavných mTw nebo fnatic dokonce vyhrál DreamHack Summer. Přesto se ale zabydlel v německé organizaci mousesports.

Právě s MOUZ se stal několikanásobným mistrem Německa v Counter-Strike 1.6, tuhle éru zakončil bojem o medaile na mnoha velkých akcích. Individuálně byl vyhlášen osmým nejlepším hráčem světa a po přestupu do fnatic ovládl jak poslední S-tier akci, tak i poslední A-tier turnaj historie Counter-Strike 1.6. Ve fnatic se dokonce zúčastnil i svého prvního CS:GO turnaje DreamHack Winter 2012, následně ale odešel zpět domů.

Finn „karrigan“ Andersen
Finn „karrigan“ Andersen
Foto: ESL Gaming

V mousesports tentokrát ale dlouho nevydržel a po pouhém půl roce se vrátil do fnatic. Na prvním CS:GO Majoru však reprezentoval zcela jinou organizaci n!faculty, se kterou neprošel skupinovou fází. Následně hrál za dánské týmy Reason Gaming a Copenhagen Wolves, až se přes další zastávku v mousesports dostal do později nejúspěšnějšího týmu všech dob. Přes TSM na další období zakotvil v mašině jménem Astralis.

Na konci roku 2016 ovšem vyslyšel volání FaZe Clanu, prvního mezinárodního supertýmu takového kalibru. Vrcholem jeho snažení však bylo pouze ono prokleté finále Majoru proti Cloud9. Po dvou letech tak šel opět o dům dál a oklikou přes EnVyUs se počtvrté v kariéře zabydlel v MOUZ. Myšákům se ale nedařilo pravidelně atakovat světové tituly, na které dánský kapitán cílil. Osud jej tak znovu nasměroval do kádru FaZe.

Finn „karrigan“ Andersen
Finn „karrigan“ Andersen
Foto: Dexerto

Tím už se dostáváme do současnosti, kdy je sestava v čele s karriganem držitelem Intel Grand Slamu. Ten získá šampion čtyř turnajů od ESL, nechyběla ani slavná vítězství v Katovicích a Kolíně nad Rýnem. Mimo to se dočkal také vysněného Majoru. Za celou historii CS:GO chyběl na vrcholném turnaji jen dvakrát, titulu se dočkal na patnáctý pokus. Osudovým místem mu byly belgické Antverpy, kde byli FaZe k nezastavení.

Ani ve 33 letech však nositel dvou magisterských titulů nehodlá končit kariéru. Dávno už není tím obávaným sniperem, stále však patří mezi ty hráče, kteří umí rozhodovat zápasy, ale jinak než svojí vlastní rukou, spíše hlavou a srdcem. FaZe o víkendu zvítězili na IEM Sydney, prvním světovém turnaji v Counter-Striku 2. Novou éru tak triumfem odstartoval muž, jenž předminulou éru zakončil a v té minulé patřil mezi ikony.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.