Přejít k hlavnímu obsahu

LGBTQ+ nejsou duševně nemocní, říká jasně Asmongold. Stojí si ale za svým

26. 10. 2023 | 10:10 Kauza
Jeden z nejznámějších světových streamerů Asmongold byl obviněn z toho, že nazývá LGBTQ+ lidi za duševně nemocné. Spekulace se objevily poté, co negativně reagoval na genderově upravenou španělštinu v novém Spider-Manovi 2. Asmongold ale rychle zareagoval a k celé věci se vyjádřil.
Asmongold reaguje na genderově upravenou španělštinu
Asmongold reaguje na genderově upravenou španělštinu
Zdroj: Twitter.com

Zack „Asmongold“ Hoyt reagoval na kritiku, jež se objevila poté, co zmínil svůj názor na upravenou španělštinu, jež je součástí nového Spider-Mana 2. Asmongold se stal virálním poté, co reagoval na klip streamera Rubia. Rubius, jakožto španělský tvůrce ztišil hru poté, co v herním prostředí slyšel „genderově neutrální“ španělštinu. 

Rubiovi vadilo, že se ve hře používá právě tento druh jazyka a tak část jednoduše ztlumil. Klip se stal ihned virálním a Asmongold se na této vlně svezl.

Asmongold zároveň našel příspěvek na platformě X, který ho obviňuje z toho, že je proti LGBTQ+ komunitě, protože některé jedince nazval duševně nemocnými. „Já osobně nesouhlasím s tím, že LGBTQ+ lidé jsou duševně nemocní. Ale myslím si, že osoba, která napsala tento příspěvek, je,“ obhájil se Asmongold.

Španělština je narozdíl od některých jazyků (např. angličtině) velmi silně genderově podmíněná. Moderní španělština se snaží předcházet jakýmkoli problémům a tak zavádí nová slova, která mohou rodilým mluvčím připadat zvláštní. Rubiovi se jakožto rodilému Španělovi tento přístup ve hře nelíbil a tak hru jednoduše ztišil.

Jménem všech Američanů, kteří nejsou duševně nemocní, bychom se rádi omluvili španělské komunitě. My to také nechceme, myslíme si stejně jako vy, že je to směšné, a ve skutečnosti se stydíme ještě víc, protože to dělají naši lidé,“ omluvil se Asmongold španělské komunitě a ve svém proslovu zmínil právě duševně nemocné lidi, za což byl následně konfrontován.

Zlobte se na mě,  jak jen chcete, na realitě to však nic nemění. Realita je taková, že většina španělsky mluvících lidí, se kterými jsem mluvil a které jsem viděl, s tímto také nesouhlasí. Pokud si pozorně přečtete komentáře pod tímto videem, téměř všichni španělsky mluvící lidé se mnou plně souhlasí,“ reaguje Asmongold na negativní ohlasy k jeho proslovu za všechny Američany.