Přejít k hlavnímu obsahu

Nové Tipsport MČR: Brno, Praha i BO5 finále o první titul v Counter-Strike 2

6. 11. 2023 | 08:00 Counter-Strike 2 MČR
Vyvrcholení letošní sezóny se kvapem blíží, skupinové boje propuknou 9. listopadu. Nastal tak správný čas si představit úpravy letošního formátu, které jsou žádoucí hlavně kvůli přechodu na Counter-Strike 2. Změny komentuje vedoucí projektu Tipsport MČR CS Pavel Kristián.
Tipsport MČR CS:GO 2022
Tipsport MČR CS:GO 2022
Zdroj: PLAYzone
Tipsport MČR CS 2023
Tipsport MČR CS 2023
Foto: PLAYzone

Nejdůležitější změnou letošního finále je oddělení skupinové části a play-off. Mistrovské zápolení odstartuje v pražské Vodafone PLAYzone Areně, kde se od 9. do 12. listopadu odehraje celkem deset zápasů. Čtvrtku a pátku bude patřit skupina A, „béčku“ potom sobota a neděle. Díky této úpravě se fanoušci budou moci náležitě rozehřát a hráči si užijí jejich podporu u každého jednoho zápasu, což nebylo nikdy zvykem.

Novinkou je také eliminace BO1 zápasů, Tipsport MČR CS už v prvním kole skupin přinese BO3 duely. „Díky přechodu na MR12 se nám otevírají dveře k zásadním změnám ve formátu MČR. Zbytečná hra náhody v úvodní fázi skupin, kterou nebylo z časových důvodů možné eliminovat v CS:GO, bude konečně pryč. Věřím, že tuto změnu většina hráčů u nás ocení,“ komentuje šéf projektu Pavel Kristián. Jak vysvětluje rozdělení MČR na dvě části?

Přesun skupinové části Tipsport MČR CS do Vodafone PLAYzone Areny má jediný důvod. Fanoušci mohou podpořit kompletní osmičku týmů kvalifikovaných na MČR. Na předešlých MČR se skupiny vždy hrály bez účasti diváků. Ano, byla snaha diváky na místo dostat, ale MČR je součástí festivalu LIFE!, který má svá pravidla a trvá od pátku do neděle. Ve středu i čtvrtek ještě probíhají montáže stánků a stage a prostor není možné zpřístupnit návštěvníkům. Ne všechny týmy tedy měly možnost zahrát si před svými fanoušky, potkat se s nimi. A vzhledem k tomu, že na začátku roku jsme tu měli kromě aktuálních týmů ještě třeba Cryptovu nebo eSubu, tedy opravdu přetlak týmů, přišlo nám jako nejlepší nabídnout divákům možnost přijet svoje týmy podpořit alespoň do arény. Z pohledu pořadatele je to sice logistické peklo a event se nám tím prodraží, ale věřím, že možnost přijet podpořit týmy naživo fanoušci ocení.

Do Brna ta nejužší domácí špička zavítá 24. až 26. listopadu. Těšit se tradičně můžete na plnohodnotný festivalový víkend plný videoher a další zábavy. Páteční den bude ve hře o český titul patřit semifinálovým duelům, grandfinále se poprvé v historii odehraje už v sobotu. „Díky tomu, že hrajeme finále nově v sobotu, nebude případný pozdní konec nikoho zdržovat od cesty domů a všichni si můžeme vychutnat jak finále letošní sezóny v Counter-Striku, tak i následující After Party,“ zdůvodňuje Kristián tuto divácky přívětivou změnu.

Vyvrcholení roku to bude skutečně grandiózní. Nižší počet kolem v CS2 zápasech totiž přímo volá po návratu BO5 formátu. „V éře CS:GO jsem byl velkým odpůrcem BO5 sérií. Na prstech jedné ruky bych spočítal finále světových (i našich) eventů, kde BO5 nabídlo opravdu velkolepou podívanou. Rychlejší a dynamičtější formát CS2 však nabízí prostor zkusit tento formát znovu zapojit. A kde jinde by to mělo být, než na největším a nejprestižnějším turnaji u nás,“ láká vedoucí projektu Tipsport MČR CS fanoušky na svátek českého esportu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.