Přejít k hlavnímu obsahu

Čeští esportoví pracháči. Dva nejlepší hráči už překonali laťku 9 000 000 Kč

8. 11. 2023 | 08:40 Counter-Strike 2 Dota 2 Žebříček
Tomáš „oskar“ Šťastný je právě považovaný za největší hvězdu české esportové historie. Nikdo nepochybuje o tom, že po konci kariéry jednou bude zařazen do Síně slávy. O první místo mezi nejúspěšnějšími českými hráči z hlediska vyhraných prize money ale přišel ještě během aktivního hraní. Po mistrovství světa jej poprvé přeskočil Jonáš „SabeRLight-“ Volek.
Tomáš „oskar“ Šťastný
Tomáš „oskar“ Šťastný
Zdroj: koláž PLAYzone

Tomáš „oskar“ Šťastný se na esportové scéně pohybuje už přes šestnáct let. Jméno si udělal v CS 1.6, za hranicemi se prosadil v CS:GO a nyní bude usilovat o český mistrovský titul v novém díle Counter-Strike 2. Ještě před vrcholem domácí sezóny, kde se bude hrát o 1 000 000 Kč za první místo, však přišla nečekaná zpráva. Po skoro osmi letech už oskar není českou jedničkou v žebříčku celkových turnajových výher.

V databázi Esports Earnings se český ostrostřelec posunul na první místo na začátku roku 2016, kdy mu na čelo stačilo pouhých 25 tisíc dolarů. S takovým výherním výdělkem by dnes nebyl ani v nejlepší čtyřicítce českých hráčů. Aktuálně má na kontě více než patnáctinásobek této sumy, krásných 395 tisíc dolarů, které získal především během svého působení v zahraničí. Přesto o tento pomyslný trůn o víkendu přišel.

Tipsport MČR CS 2023

Na první místo se díky účasti na The International dostal Jonáš „SabeRLight“ Volek. 23letý český Dotař se na mistrovství světa kvalifikoval potřetí v řadě, čímž dokázal Šťastného přeskočit. Letošní šampionát byl přitom dotován nejhůře za dlouhé roky, za dělené 13. místo si odnesl „pouhých“ 9 470 dolarů, zatímco předloni si za stejné umístění při své premiérové účasti připsal štědrých 120 tisíc dolarů. Oba aktuálně útočí na metu 400 tisíc dolarů, což je nádherné číslo, ať už si hráče porovnáváte, nebo hodnotíte samostatně.

Rozdíl mezi dvěma úspěšnými českými esportovci činí jen několik tisíc dolarů, oskar se tak může na trůn vrátit na Tipsport MČR CS, zatímco SabeRLight vyhlíží ESL One Kuala LumpurV potaz ale musíme brát skutečnost, že prize money pro daného hráče se pouze odhadují dle základního dělení, protože do jejich smluv nikdo nevidí. Oskar má v žebříčku navíc velkou nevýhodu, protože výdělky z Majoru nejdou přímo do prize money, zatímco Dotařům jdou peníze z nákupu herních předmětů přímo do celkové dotace turnaje.

Absolutním králem česko-slovenské scény je Oliver „skiter“ Lepko, který má na kontě ještě pětkrát více než nejúspěšnější český hráč. Loni se totiž stal mistrem světa v Dotě a na kontě má výhry s celkovou hodnotou přes 2 miliony dolarů. Legendární CSkař Ladislav „GuardiaN“ Kovács se zastavil na 808 tisících a stupně vítězů uzavírá David „frozen“ Čerňanský. Za SabeRLightem a oskarem poté číhá Martin „STYKO“ Styk.

TOP 10 českých hráčů dle výher z turnajů
#HráčVýhry
1. Česká republika Jonáš „SabeRLight“ Volek (Dota 2)9 151 231 Kč
2. Česká republika Tomáš „oskar“ Šťastný (Counter-Strike)9 118 188 Kč
3. Česká republika Jaromír "Jarla" Vyskočil (Hearthstone)5 530 637 Kč
4. Česká republika Miroslav "BOOM" Bičan (Dota 2)4 732 545 Kč
5. Česká republika Michal "Magic Michael" Šmídl (simracing)4 403 519 Kč
6. Česká republika Ondřej "straca3" Stráský (MTG: Arena)4 111 741 Kč
7. Česká republika Marek "Humanoid" Brázda (League of Legends)4 095 897 Kč
8. Česká republika Stanislav "StanCifka" Cifka (karetní hry)3 456 460 Kč
9 Česká republika Matyáš "Carzzy" Orság (League of Legends)3 141 225 Kč
10. Česká republika Adam "NEOFRAG" Zouhar (Counter-Strike)2 745 681 Kč
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.