Přejít k hlavnímu obsahu

Faker je jen jeden. Tahle absurdní čísla ukazují, proč není nikdo lepší

7. 11. 2023 | 10:39 League of Legends Zajímavost
V historii League of Legends na Summoner's Rift nenastoupil nikdo lepší než Lee „Faker“ Sang-hyeok. Korejský midlaner řádí na profesionální scéně už více než deset let, svůj první titul mistra světa získal v roce 2013. Jeho dlouho trvající dominance je až neuvěřitelná, což dokazují i jeho kariérní statistiky. A není to jen o titulech.
Faker je jen jeden. Tahle absurdní čísla ukazují, proč není nikdo lepší
Faker je jen jeden. Tahle absurdní čísla ukazují, proč není nikdo lepší
Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games

Držet se takovou dlouhou dobu na vrcholu v esportovém titulu, kde vám na záda pořád dýchá smečka hladových nováčků, která chce váš trůn, je ohromně působivé. Faker má za sebou už 23 splitů korejské nejvyšší soutěže. Spolu s LPL je LCK tou nejtěžší ligou na světě. Faker ji vyhrál desetkrát, v pěti případech byl ve finále poražen. V 65% účastí se tak legendární midlaner dostal do top 2.

Špatnou bilanci nemá 27letý profesionál ani na Mid-Season Invitational. Turnaje mezi jarním a letním splitem, kde se utkají ty nejlepší týmy z regionálních lig, se Faker zúčastnil šestkrát. Dvakrát se nekvalifikoval. Když už ale na MSI nastoupil, vždy se dostal minimálně do semifinále. Ve sbírce má dvě stříbra a dvě zlata. 50% MSI v historii mělo ve finále Fakera.

Nejpůsobivější je ale statistika ze světového šampionátu. Profesionálem byl během jedenácti z nich (započítán i letošní ročník), zúčastnil se osmi. Summoner's Cup si odnesl třikrát. Dvakrát padl ve finále i semifinále. Letos si ještě na konečný výsledek musíme počkat, minimem bude top 4. Pokud tak Faker postoupil na Worlds, dostal se vždy minimálně do semifinále.

Jestliže budou T1 v čele se svým lídrem pokračovat ve formě, kterou předvedli ve čtvrtfinále proti LNG, mohl by si jeden z nejlepších esportovců všech dob sáhnout na čtvrtou trofej z Worlds. První překážkou budou JD Gaming. Mnozí tuto sérii nazývají předčasným finále. O tom, kdo se do toho skutečného probojuje, se rozhodne v neděli od 9:00.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).