Přejít k hlavnímu obsahu

Konec? Ztratil jsem chuť hrát profesionálně, říká čínská legenda

23. 11. 2023 | 13:20 League of Legends Komentář
V jakémkoliv kompetitivním odvětví přijde pro člověka chvíle, kdy ztratí chuť dál ve své cestě pokračovat. V tomto případě došlo na legendárního Jian „Uzi“ Zi-Haoa. Scéna se tak patrně rozloučí s dalším zvučným jménem.
Ztratil jsem chuť hrát profesionálně, říká Uzi.
Ztratil jsem chuť hrát profesionálně, říká Uzi.
Zdroj: Riot Games

Jian „Uzi“ Zi-Hao je považován za jednoho z nejlepších marksmanů historie League of Legends. Co se týče čínské soutěže, je držitelem dvou trofejí, své jméno má také na poháru MSI. Ten nad hlavu pozvedl v roce 2018, v letech 2013 i 2014 se dostal do finále světového šampionátu. Nejcennější trofej ale nikdy nezískal.

V posledních letech se Uzi spíše věnoval streamování  a rodině. Před rokem dokonce se svou manželkou oznámil novinku, Uzi se stal otcem. Do LPL se vrátil jak ADC týmu EDG, sezóna však skončila neúspěchem - třetím místem v regionální kvalifikaci Worlds a nepostup na světový šampionát. Pro Uziho to byla zřejmě poslední profesionální zkušenost.

„Zkoušky LPL? Nejsou pro mě místa ani v LDL (2. čínská liga, pozn. red.), kde by mě mohli vyzkoušet. Už to opravdu neumím. Už nemám touhu hrát závodně, ta touha byla poražena realitou. „Jen víc trénuj, když jsi špatný“? Nemohu se vrátit tam, kde potřebuji být, bez ohledu na to, jak moc cvičím, vzal jsem si příliš dlouhou pauzu...Profesionální hru už opravdu nezvládám,“ nechal se slyšet čínská hvězda.

„Trénujeme minimálně 12 hodin denně, i 15 hodin denně je považováno za normální. Je to opravdu těžké unést. Možná to mají jiné ligy jednodušší, ale rozvrh tréninků v LCK a LPL je opravdu těžký. Pokud nebudu trénovat na takovou úroveň, nemohu to dohnat. Ale pokud tak budu trénovat, moje tělo/zdraví to nedoženou,“ zdůvodnil Uzi svým fanouškům, proč už se s největší pravděpodobností v LPL nenastoupí.

Později zmínil, že podle něj nemá smysl chodit do jiných regionů, pokud nemůže získat světový titul. „Život je pohodlný takový, jaký je. Potkat každého na streamu každý den bych nedokázal, kdybych hrál profesionálně,“ prohlásila šestadvacetiletá hvězda. Fanoušci s jeho rozhodnutím soucítí, Uzi podle nich nemá riskovat své zdraví.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.