Přejít k hlavnímu obsahu

Jakub Jankto exkluzivně: Věděli jsme, že MATYS odchází. Po finále mi ukápla slza

28. 11. 2023 | 12:10 Counter-Strike 2 Rozhovor
Český fotbalista a majitel organizace Sampi Jakub Jankto patří mezi zapálené osobnosti za oponou českého esportu. U příležitosti senzačního mistrovského titulu z Tipsport MČR CS a následného přestupu Matúše „MATYS“ Šimka jsme si nemohli nechat ujít možnost
Sampi a Jakub Jankto
Sampi a Jakub Jankto
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Záložník italského Cagliari nemohl být kvůli fotbalovým povinnostem osobně přítomný u historického titulu Sampi. „Je to nezapomenutelný zážitek, na který budu vzpomínat celý život, dělali jsme na něm pět let,“ vyzdvihl v exkluzivním rozhovoru s Michalem Kabele důležitost triumfu na Tipsport MČR CS. „Jsem rád za celý tým, fungoval jako jedna rodina. Po finále mi ukápla slza, Sampi je jako moje dítě,“ nebál se Jankto přiznat. 

Vroucí atmosféru si však užil i na dálku. „Když polovina haly skanduje Sampi, tak je to něco neuvěřitelného. Kvůli takovým momentům esport děláš a trávíš nad ním celé dny. V Brně se fandilo více než na některých fotbalových utkáních. SINNERS tam první den měli nejvíce fanoušků, Dynamo Eclot se taky snaží a musím je pochválit. Strašně moc děkujeme všem fanouškům, nejenom těm našim, ale všech týmů,“ pochválil celé brněnské publikum.

Mistrovský titul byl vyvrcholením snažení, které trvalo rok a půl od vzniku vysoce ambiciozního týmu. „Tahle sestava byla naší největší investicí, co se týče sportovního hlediska. Potřebovali jsme si projít prohrami a krizovými momenty, abychom byli schopní takový úspěch udělat,“ hodnotí Jakub Jankto uplynulé období. Často se mluvilo o nejvyšších, pro někoho možná až přehnaných ambicích. „Tlaku se musíš vystavovat, aby jsi byl schopný otáčet takové zápasy. Všechno je to o zkušenostech,“ komentuje majitel organizace tohle téma.

Nejdůležitějším tématem byl ale samozřejmě odchod Matúše „MATYS“ Šimka. „Strašně těžko se mi o tom mluví, jednání se táhla už před MČR. Už před MČR jsme věděli, že se tento přestup stane a že to pro Matyse je poslední turnaj,“ přibližuje odchod hlavní hvězdy, který se s různými zájemci řešil dlouhé tři měsíce. „Chtěli jsme se rozloučit tou nejlepší možnou cestou a myslím si, že byste nevymysleli lepší scénář jeho rozlučku,“ doplnil.

Hodně se také spekulovalo o gigantické přestupové sumě, přesnou částku Jankto prozradit odmítl. „Nebudu zmiňovat konkrétní cifru, ale můžu potvrdit, že jde o rekordní přestupovou částku v českém esportu,“ neváhal prohlásit o odchodu do fnatic. „Kdyby se každý rok povedl takový přestup, tak by to pro Sampi znamenalo, že by byli v plusu. Primárně jsme ale rádi, že něco takového děláme a můžeme rozvíjet hráče pro zahraničí. Spolu se SINNERS a Neofragem jsou to dva krásné příklady, jak se to dá dělat,“ rozpovídal se o business modelu.

Strašně moc děkujeme Matysovi za všechny jeho služby. Předvedl obrovské výkony a měl obrovský impact na hru a teď jsem osobně zvědavý, jak si v zahraničí poradí s Tier 1 scénou. Hlavně s jeho charakterem ho čeká úplně odlišný svět, než byl zvyklý, když hrál vždy se svými „kamarády“ a komunikoval jen slovensky. Teď se dostává do fnatic, kde ho čeká jazyková bariéra, pozná úplně nové lidi a bude na něj tvořený mnohem vyšší tlak. Strašně mu ale fandím a přejeme mu jen to nejlepší.

Co ale bude dále? „Najít náhradu za Matyse bude extrémně složité. Uvidíme, jestli budeme doplňovat jen jednoho hráče, nebo jich bude více. Na esportové scéně se každý den situace mění. V tuhle chvíli nedokážu říct, co přesně budou Sampi dělat,“ naznačil Jankto, že sestava pro rok 2024 ještě není hotová, „stále mohou přijít další nabídky na naše hráče, jako během sezóny.“ Jako příklad ideální posily jmenoval Tomáše „fino“ Bebjaka, který přišel ze SINNERS AC. „Stejně tak jsme zkoušeli bestche, když v pár zápasech nahradil nemocného T4gg3Da.“

S odchodem hlavní hvězdy musí organizace pozměnit nejbližší cíle, minimálně ty světové. „Jeden cíl bylo vyhrát MČR, druhý dostat se na Major a zkusit tam něco uhrát. Pro nadcházející sezónu můžeme Major určitě vypustit,“ řekl Jankto. „U MČR záleží na tom, jestli se budou konat další přestupy v SINNERS či Dynamu Eclot a jaké soupisky se týmům podaří udržet. Musíme si sednout a stanovit si sportovní cíle pro rok 2024, ale asi nebudou takové jako v letošním roce,“ uzavřel jedno z témat rozhovoru. Přestupové období dnes oficiálně započalo!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.