Přejít k hlavnímu obsahu

Nikdo letos nebyl lepší. Faker byl vyhlášen esportovcem roku

1. 12. 2023 | 10:20 League of Legends Reportáž
Lee „Faker“ Sang-hyeok je ve světě esportu obrovský pojem. Korejský hráč League of Legends má na svém kontě hned čtyři tituly světového šampiona, ten poslední přidal na listopadovém MS na domácí půdě. Deset let poté, co se radoval ze svého prvního triumfu. Nejen za své výkony si Faker na letošním předávání Esports Awards 2023 zasloužil ocenění nejlepšího PC esportovce roku 2023.
Nikdo letos nebyl lepší. Faker byl vyhlášen esportovcem roku
Nikdo letos nebyl lepší. Faker byl vyhlášen esportovcem roku
Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games (s povolením)

Je mu 27 let, ve svém povolání patří mezi veterány, v týmu je minimálně o šest let starší než všichni ostatní. Faker ale rozhodně do starého železa nepatří. Stále názorně ukazuje, proč je považován za nejlepšího esportovce v historii. Nejen League of Legends, ale všech titulů. Legendární Korejec dál válí.

Letošní sezóna byla náročná, ale o to krásnější. Na domácí půdě se T1 dvakrát dostali do finále, v obou případech ale narazili na rozjeté Gen.G. A pokaždé to byla jednostranná záležitost. Faker a spol. neměli šanci, nepodařil se ani první mezinárodní turnaj MSI (3. místo). Finálové prohry  ale rozhodně nebyly pro oblíbený mančaft tím nejtěžším, čím si letos prošel.

Byl to právě Faker, kdo se musel během letního splitu na několik týdnů od svého týmu odloučit. Rozdíl byl propastný. T1 prohrávali zápas po zápasu, finalisté jarního splitu byli zralí na spodní příčky tabulky. Král se ale brzy vrátil a dal věci do pořádku. Před Worlds si odskočil na Asijské hry, kde s korejským výběrem vyhrál.

Absolutní vrchol přišel na světovém šampionátu. T1 nejdřív bez větších problémů postoupili do play-off, hned v prvním kole přejeli LNG. V semifinále si poradili s hlavním favoritem JD Gaming, kde Faker předvedl nejslavnější play celého turnaje. Finále už byl stomp, 3:0 proti Weibo a čtvrtý titul pro esport GOAT a nejlepšího PC hráče roku 2023.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).