Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch má v Jižní Koreji útrum, streameři se v slzách loučí

10. 12. 2023 | 10:00 Twitch
Twitch je celosvětově oblíbenou streamovací platformou patřící společnosti Amazon. Nyní přesto bohužel přišlo oznámení, které jistě nepotěší jihokorejské uživatele či fanoušky tamějších streamerů. Již 27. února příštího roku Twitch v zemi končí. Za rozhodnutím stojí „nepřípustně vysoké“ náklady.
Twitch má v Jižní Koreji útrum, končí kvůli neúnosným nákladům
Twitch má v Jižní Koreji útrum, končí kvůli neúnosným nákladům
Zdroj: Flickr.com

CEO Twitche Dan Clancy situaci přiblížil v blog postu, kde popisuje, ze platforma se prý na jihokorejském trhu potýkala s neúnosně vysokými náklady na fungování. Z toho důvodu Twitch tudíž učinil „velmi obtížné rozhodnutí“ ukončit své fungování v tomto regionu.

„Twitch působí v Koreji s výraznou ztrátou. Naše síťové poplatky jsou stále desetkrát dražší než ve většině ostatních zemí,“ píše Dan Clancy. Twitch se pokusil o snížení nákladů, ať už experimentováním s takzvaným peer-to-peer modelem (P2P nebo klient–klient je označení typu počítačových sítí, ve které spolu komunikují přímo jednotliví klienti (uživatelé)) nebo snížením zdrojové kvality na 720p, navzdory tomu však náklady zůstávaly vysoké.

Konec Twitche bude pravděpodobně představovat významnou změnu na jihokorejské streamovací scéně, neboť přijde o významného hráče. Korejští streameři vysílající pro anglické publikum většinou ohlašují přechod na YouTube, když se v slzách loučí s Twitchem. Jako například HaChubby.

„Všem našim globálním komunitám chceme dát jasně najevo, že jde o jedinečnou situaci,“ ujistil Clancy ostatní uživatele, že to, s čím se v Jižní Koreji potýkají, se liší v porovnání s ostatními trhy. Nejspíš tak tedy v blízké budoucnosti nemusíme očekávat nic podobného v jiné zemi. Clancy také podotýká, že Twitch nehodlá nechat tamní streamery na holičkách a zavázal se pomoci jim při přechodu na jiné místní služby zajišťující živé vysílání. „Hodláme pomoci těmto komunitám najít nové domovy, i když to bohužel nebude na Twitchi.“

Nezbývá než čekat, jak se s ukončením platformy tamní uživatelé poperou, mají zatím čas se na ni dostatečně připravit a zajistit si jiné možnosti jak zůstat v kontaktu. 

Zdroj: Dexerto
Štítky: korea, Twitch