Přejít k hlavnímu obsahu

Slovenská královna Counter-Striku. Kat se u šestého titulu stala i nejužitečnější hráčkou

11. 12. 2023 | 10:46 Counter-Strike 2 Reportáž
Čtvrtá sezóna soutěže ESL Impact zná své čtvrté královny. Nebo spíše stále ty první. Ženská scéna totiž za dva roky nepoznala jiné šampionky než hráčky týmu Nigma Galaxy. Celkově jde už o šestý titul pro sestavu, jejíž klíčovou součástí je také Katarína „Kat“ Vašková ze Slovenska.
Katarína „Kat“ Vašková
Katarína „Kat“ Vašková
Zdroj: osobní archiv (s povolením)

Nigma Galaxy sbírají jedno zlato za druhým, u této veleúspěšné éry je také Katarína „Kat“ Vašková. 26letá Slovenka na mezinárodní Counter-Strike scénu vlétla v loňském roce, ale vlastně šlo o to nejlepší možné načasování. Nabídku od nejlepšího týmu světa totiž obdržela před vznikem revoluční ligy ESL Impact.

Na každé světové finále postoupily hráčky Nigma Galaxy vždy z prvního místa skupiny ve svém evropském regionu. A čtyřikrát tuto pozici proměnili v titul. Tentokrát prošly skupinovou částí ve Valencii jen s odřenýma ušima, přesto ale nepříznivý osud dokázaly otočit. Vloni v obou finálových bitvách přemohly ženskou sekci brazilské organizace FURIA, letos byly jejich úhlavními rivalkami hráčky z týmu NAVI Javelins.

NGX se proti ženské pětici Natus Vincere postavily ve finále letos třikrát, všechny tři případy dopadly lépe pro tým se slovenskou střelkyní. Většinu času táhne Nigma Galaxy Ana „ANa“ Dumbravă, nejlepší hráčka světa za rok 2022, ale tentokrát ji Vašková dokonale doplňovala. A vlastně nejen to. Statisticky jsou na tom hráčky podobně, cenu MVP turnaje si ale poprvé v kariéře odnesla právě Slovenka. Finále bylo její show.

Nigma Galaxy tak za dva roky existence ženského ekosystému ESL Impact mají na kontě celkem šest titulů. Ovládly čtyři sezóny dlouhodobé ligy a dva samostatné turnaje. Kat je součástí neuvěřitelné dominance.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.