Přejít k hlavnímu obsahu

Konec legendární E3. Slavný herní veletrh se po více než dvaceti letech loučí

12. 12. 2023 | 14:40 Gaming
Téměř všechny akce se už po pandemii koronaviru definitivně vrátily. Až na jednu. Konferenci E3, která nyní definitivně končí. Oznámili to organizátoři na sociálních sítích. Po vynucené pauze v posledních třech letech se měl nejslavnější a největší herní veletrh postavit zpět na nohy. Jenže nestalo se tak letos a už se tak nestane nikdy.
Konec legendární E3. Slavný herní veletrh se po více než dvaceti letech loučí
Konec legendární E3. Slavný herní veletrh se po více než dvaceti letech loučí
Zdroj: thegamefanatics.com

E3 byla herní událost roku. Za více než čtvrt století byla pevně spjata s výstavištěm v americkém Los Angeles. Tradičně se na tomto veletrhu prezentovaly největší videoherní společnosti. Bethesda, Microsoft, Nintendo, Sony, Sega a spousta dalších představovali na E3 své největší parády. Jenže zároveň se ukázalo, že právě tyto velké společnosti zatloukají poslední hřebíčky do rakve kdysi slavné akce. 

Problémy veletrhu na plno odhalila pandemie koronaviru. Ta nejdříve zrušila výstavu v roce 2020, o rok později se E3 vrátila alespoň on-line, jenže loni nebyla v žádné podobě. O to velkolepější měl být letošní návrat. 

Pořadatelé slibovali, že se událost zásadně promění a zkombinuje to nejlepší z digitálního světa a běžných fyzických akcí. E3 už před pandemií schytávala kritiku, že není tím, čím bývala. Její proměna tak měla spočívat ve spojení videoherního veletrhu s influencery a celebritami. Což každému neznělo jako nejlepší nápad.

Největší ránou pro veletrh ale byl odliv firem, které dříve toužily být na nejdůležitější herní akci světa. Vydavatel Electronic Arts si raději začal pořádat vlastní show, kterou navíc pořádal v termínu konání E3 a také v Los Angeles. Z akce zmizely i další vývojáři a vydavatelé jako Activision nebo Sony. A letos to všechno podtrhla neúčast dalších gigantů.

Nejdříve Microsoft a Nintendo oznámily, že na letošní znovuobnovenou E3 nezavítají. Několik dní poté svou neúčast překvapivě ohlásil i Ubisoft, který byl veletrhu věrný. A definitivní hřebíček zatloukla Sega a čínský Tencent. Legendární akce tak přišla o ty největší videoherní ikony a pořadatelé poté oznámili její zrušení.

To už je po úterním oznámení definitivní. E3 končí. A s ní i kus herní historie.

Štítky: E3, gaming
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).